Peste 280.000 de cetateni candideaza pentru aproape 45.000 de functii de alesi locali la scrutinul de duminica, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre.

"La scrutinul din 10 iunie urmeaza a fi alesi 3.187 de primari din 14.139 de candidati la nivelul intregii tari, inclusiv primarul general al Capitalei, 41 de presedinti de consilii judetene din 368 de candidati, 1.338 de consilieri judeteni din 15.635 de candidati si 40.311 consilieri locali din 255.276 candidati. In total, pentru 44.877 functii de alesi locali candideaza 285.418 cetateni", a declarat Dobre, citat de Agerpres.

El a precizat ca numarul de membri ai fiecarui consiliu local a fost stabilit prin ordin al prefectului.

'Numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente este de 18.315.880. Au dreptul de a alege cetatenii romani care au implinit 18 ani, inclusiv in ziua alegerilor. Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul', a amintit ministrul delegat pentru Administratie.

El a mentionat ca actele pe baza carora poate fi exercitat votul sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic sau de serviciu, carnetul de serviciu militar in cazul elevilor din scolile militare.

Dobre a spus ca pentru alegatorii netransportabili din cauza de boala sau invaliditate presedintele biroului electoral al sectiei de votare poate aproba la cererea scrisa a acestora ca o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral sa se deplaseze cu urna mobila, stampila de votat, buletine de vot si sub paza la domiciliul respectiv.

'Persoanele care executa pedepse privative de libertate, dar nu si-au pierdut drepturile electorale pot vota numai daca sunt in penitenciare din localitatea unde-si au domiciliul. Nu pot alege debilii sau alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele lipsite de drepturi electorale prin hotarare judecatoreasca definitiva. La nivelul tarii, cei care au interdictie pe baza de hotarare judecatoreasca sunt 23.235 si au fost transmise datele lor tuturor birourilor electorale judetene. (...) Pot vota cetatenii UE. Pe evidenta noastra sunt 37.704. Trebuie sa aiba un act de identitate pe baza caruia sa fie identificati si dovada domiciliului pe raza respectiva', a precizat Dobre.

Potrivit acestuia, principalele tari de origine sunt Italia (8.800 de persoane), Germania (5.881 de cetateni) si Franta (peste 4.000 de persoane).

'Avem organizate 14.376 de locatii in care vor functiona 18.133 de sectii de votare, din care 6.163 in municipii, 1.689 in orase si 10.281 in comune. In cadrul Biroului Electoral Central (BEC), birourilor electorale de circumscriptie si de sectii de votare participa la activitate 175.182 de persoane. Membrii birourilor primesc o indemnizatie de 85 de lei pe zi iar personalul auxiliar tehnic 65 lei pe zi. Au fost confectionate 87.100 de stampile cu mentiunea 'votat' si au fost tiparite peste 17 milioane de timbre autocolante. Au fost imprimate peste 80.500.000 de buletine de vot, fiecare cetatean cu drept de vot va primi patru buletine', a precizat Dobre.

El a amintit ca luni, 11 iunie, de la pranz, incepe proba orala la examenul de bacalaureat. 'Sunt 684 de centre de examinare, care sunt in scoli unde de regula organizam si sectii de votare, insa speram ca pana la ora 12 birourile sectiilor de votare sa-si termine activitatea. Daca apar situatii unde va continua, sunt luate masuri astfel incat sa nu fie perturbat nici procesul electoral, nici proba orala la bacalaureat', a spus Dobre.

Potrivit acestuia, pana cel mai tarziu vineri, toate birourile electorale de circumscriptie vor primi buletinele de vot si materialele necesare votarii.

'In ziua de 9 iunie, la ora 18 presedintii birourilor sectiilor de votare vor prelua materialele pentru fiecare sectie de votare si se va asigura paza pentru fiecare sectie de votare. In ziua votarii la ora 6 presedintele biroului electoral al sectiei impreuna cu ceilalti incep activitatea, sigileaza urnele, pregatesc sectiile votare. Votarea incepe la ora 7 si se termina la ora 21. In momentul de fata au loc verificari in toate sectiile de votare, inclusiv verificari din partea IGSU, astfel incat sa nu avem probleme, incendii, instalatii si asa mai departe. In plus, se fac deplasari in teren. In momentul de fata, si ministrul Administratiei si Internelor, Ioan Rus, e in deplasare in mai multe judete din tara, ma voi deplasa si eu in cursul dupa-amiezii si alti colegi de-ai nostri in paralel cu actiunile pe care le organizeaza fiecare prefectura', a mai aratat Dobre.