Romanii, satui de saracie si austeritate, vor acorda aproape sigur un sprijin masiv noului guvern de stanga, la alegerile locale din acest weekend, relateaza Reuters.

Agentia internationala de presa noteaza ca Uniunea Social Liberala (USL) a preluat puterea luna trecuta, dupa ce Partidul Democrat Liberal a suferit aceeasi soarta ca alte guvernari europene care au promovat reduceri dureroase de costuri pentru a mentine increderea investitorilor.

Premierul Victor Ponta a fost un oponent foarte vocal al masurilor de austeritate si a pledat pentru reintregirea salariilor si desfiintarea unor taxe, respectand insa acordul cu Fondul Monetar International.

La peste 20 de ani de la revolutie, Romania ramane a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana si multi dintre locuitorii sai nu au inca apa curenta.

Cu o cota de incredere de peste 50%, principala provocare a lui Victor Ponta s-ar putea dovedi mentinerea aliantei dintre partidele de stanga, centru si dreapta - al carei principal punct de coeziune a fost opozitia fata de vechiul guvern.

Reducerile de salarii si pensii promovate de PDL au afectat atat de puternic partidul, incat acesta se lupta acum sa se mentina pe locul doi cu partidul populist condus de Dan Diaconescu.

Votul de duminica va oferi un semnal clar al suportului de care se bucura partidele.

Desi USL domina sondajele de opinie, multi votanti s-au saturat de intreaga clasa politica a Romaniei, pe care o acuza ca s-a preocupat doar sa-si umple propriile buzunare.

In intreaga tara, in localitati precum Leordeni, unde gainile merg pe marginea drumului principal, multi oameni isi suplimenteaza salariile mici sau pensiile prin cultivarea pamantului pe care il detin si inca folosesc carute trase de cai.

Salariul minim este de 350 de euro, mai putin de un sfert din salariul minim din Franta, iar pensiile sunt in medie de circa 78 de euro pe luna.