Socialistului Francois Hollande a castigat turul doi al alegerilor prezidentiale in fata contracandidatului sau Nicolas Sarkozy. Ultimele cifre oficiale dupa numararea a peste 91% din voturi arata ca Francois Hollande a obtinut 51,67% iar Nicolas Sarkozy a obtinut 48,33% conform AFP.

Francois Hollande vs. Nicolas Sarkozy (la urne)Foto: Agerpres (colaj HotNews)

Ora 21:00 Victoria socialistului Francois Hollande a fost confirmata de toate estimarile la ora 20,00 (18,00 GMT), la inchiderea oficiala a scrutinului celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Franta, anunta AFP.

Potrivit institutului CSA, Francois Hollande a obtinut 51,8% din voturi, Ipsos anunta 51,9% din voturi iar TNS Sofres 52%.

Nicolas Sarkozy a afirmat ca nu va conduce batalia pentru alegerile legislative. "Nu va divizati, ramaneti uniti. Trebuie castigata batalia pentru legislative. Ea poate fi castigata. Scorul este onorabil. Nu voi conduce aceasta campanie", le-a spus acesta liderilor UMP, potrivit unor surse participante la sedinta.

Ora 20:00 Socialistul Francois Hollande a fost ales duminica presedinte al Frantei, primind intre 52% si 53,3% din voturile alegatorilor in al doilea tur alegerilor, potrivit estimarilor a patru institute de sondaje, citate de AFP.

Potrivit institutelor CSA, TNS Sofres si Ipsos, Francois Hollande a obtinut 52% din voturi, fata de 48% in contul lui Nicolas Sarkozy. Estimarile Harris Interactive variaza intre 52,7 si 53,3% in favoarea candidatului socialist.

UPDATE 18.00 Ziarele belgiene au inceput sa publice primele estimari privind rezultatele scrutinului. Rezultatele estimate pot fi citite aici si aici.

UPDATE 3 Pana la ora locala 15:00 participarea la vot era de 71,96%, mai ridicata fata de cea din primul tur, insa mai mica decat la scrutinul din 2007 la acceasi ora - 75,11%

UPDATE 2 Pana la ora locala 11:00 participarea la vot atingea 30,66%, mai ridicata fata de cea din primul tur

UPDATE Nicolas Sarkozy a votat in Paris, alaturi de Carla Bruni, care a fost nevoita sa se intoarca pentru ca isi uitase cartea de identitate in sectia de vot; Francois Hollande in fieful sau electoral, Tulle (Correze). Intrebat de jurnalisti cum se simte, Hollande a declarat: "Ca in duminica din primul tur de scrutin", pe care l-a castigat.

In total, 46 milioane de alegatori sunt chemati la urne pentru a decide duminica cine va fi urmatorul presedinte al Frantei.

Citeste si:

In primul tur de scrutin, pe 22 aprilie, Hollande a iesit invingator cu 28,63% din sufragii, in fata lui Sakozy - 27,18%, aflandu-se astfel in postura de favorit inaintea scrutinului decisiv.

Insa cu 52% din intentiile de vot pentru el si 48% pentru actualul presedinte, potrivit ultimului sondaj de opinie Ifop-Fiducial publicat vineri seara, ecartul dintre cei doi s-a redus la cel mai mic nivel de la inceputul campaniei pana acum.

"Duminica, totul este posibil" a titrat sambata cotidianul de stanga Liberation, in timp ce Le Figaro, simpatizant al dreptei, aminteste cititorilor ca au de realizat "o alegere istorica".

"Veti vedea o mare surpriza duminica", a declarat vineri presedintele in functie. "Vreau sa va conving de un lucru, fiecare vot va conta: duminica, nu va imaginati, dar totul va atarna de un fir de ata", le-a spus Sarkozy alegatorilor in localitatea Sables d'Olonne.

Mobilizarea celor care au absentat la primul tur - 20,53% si atragerea electoratului lui Marine le Pen (Frontul National, extrema dreapta), care a realizat un procent istoric in primul tur (17,9) si al celui lui Francois Bayrou (9,1) reprezinta cheia scrutinului de duminica.