Francois Hollande, favoritul la alegerile prezidentiale din Franta, si Nicolas Sarkozy, presedintele candidat, au sustinut miercuri seara prima si singura dezbatere televizata o ultima dezbatere miercuri seara, inaintea alegerilor prezidentiale din 6 mai. Nicolas Sarkozy a asteptat cu nerabdare confruntarea care se va desfasura pe parcursul a doua ore, dupa ce a incercat, fara succes, sa impuna trei dezbateri, relateaza Le Figaro.

Nicolas Sarkozy si Francois HollandeFoto: Agerpres

Sarkozy a spus in timpul dezbaterii ca Hollande este prizonierul unui "program ideologic". El a insistat pe subiectele asupra carora Hollande ar fi ezitat in timpul campaniei electorale: coeficientul familial, energia nuclear, reforma pensiilor. Francois Holland, la randul sau, a vizat bilantul actualului presedinte, precum si "zig-zag-urile" de la sfarsit de campanie intre dreapta si extrema dreapta.

Fiecare dintre cei doi candidati, care se vor infrunta duminica seara pentru ultima data, in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, a pretins ca ar fi cel mai potrivit pentru a-i reprezenta pe francezi, informeaza AFP.

"Vreau sa fiu presedintele francezilor. Francezii s-au distantat unii de altii, s-au divizat, vreau sa-i aduc impreuna. Acesta este sensul schimbarii pe care o propun", a declarat Francois Hollande in deschiderea dezbaterii, fiind si cel desemnat pentru a lua primul cuvantul. "Moi president" a spus Hollande de citeva ori in timpul dezbaterii.

"Am dovada acestui spirit colectiv: nu au existat violente in timpul mandatului meu de cinci ani", a replicat Nicolas Sarkozy. Apoi, presedintele in exercitiu a afirmat ca adversarul sau nu poate fi un mobilizator, deoarece Hollande si-a lasat rudele sa-l atace, iar mitingurile sale au fost asemanate de Sarkozy cu cele din Germania nazista sau celor din timpul generalului Franco.

"Domnule Sarkozy, veti trece cu greu drept o victima", a replicat Francois Hollande.

Primele schimburi de replici s-au concentrat pe economie, presedintele in exercitiu acuzandu-l pe adversarul sau de minciuna. "Minti", a acuzat Sarkozy, in timp ce Francois Hollande a declarat ca a realizat o politica pentru bogati.

Dezbaterea s-a desfasurat in cadrul unui decor sobru, iar cei doi adversari politici au purtat costume negre. Cei doi au abordat inca de la inceput subiectele economice, intr-o atmosefara, de asemenea, tensionata. Francois Hollande a trecut rapid in ofensiva si a insistat pe rata crescuta a somajului in timpul mandatului lui Sarkozy, subliniind situatia cu mult mai favorabila a Germaniei.

"Somajul a crescut, competitivitatea noastra s-a deteriorat si Germania se pozitioneaza mai bine decat noi", a explicat Hollande.

"Germania a reactionat contrar politicii pe care o propuneti francezilor. Germania a impus asa-numitul TVA social, ea a realizat regula de aur pe care dumneavoastra o refuzati...Ma tem ca acest argument sa nu se intoarca violent impotriva dumneavoastra", a replicat Nicolas Sarkozy. Astfel, Sarkozy a facut aluzie la cresterea TVA-ului, decizie luata pentru finantarea protectiei sociale prin reducerea in paralel a taxelor intreprinderilor.

"Niciodata nu a fost vina dumneavoastra", a reactionat candidatul socialist, care a estimat ca presedintele in exercitiu s-a ascuns in spatele crizei economice pentru a justifica dificultatile economice din timpul mandatului sau. "Indiferent ce s-ar intampla, dumneavoastra sunteti fericit", a afirmat Hollande. In replica, Sarkozy a catalogat declaratiile adversarului sau drept "o minciuna".

In ceea ce priveste domeniul energiei nucleare, Nicolas Sarkozy a declarat ca pretul la electricitate in Franta este mai ieftin cu 35% decat in Germania.

"Domnul Hollande intentioneaza sa inchida 24 de reactoare nucleare, printre care si Fessenheim (...) Nu exista nici un motiv ca Franta sa renunte la enegia nucleara", a explicat Sarkozy. "Nu avem petrol si gaze, insa dispunem de energie nucleara (...) Avem nevoie de energie nucleara si regenerabila".

De cealalta parte, Francois Hollande este de parere ca Franta trebuie sa aiba un obiectiv pe termen lung: conservarea energiei nucleare.

"Ce consecinte ar putea exista in viitorul apropiat? O singura centrala se va inchide: Fessenheim. De ce doar una? Pentru ca este cea mai veche din Franta, este situata intr-o zona seismica, langa canalul Alsace. (...)", a afirmat Hollande.

In replica, presedintele in exercitiu i-a raspuns candidatului socialist: "De ce vreti sa inchideti centrala Fessenheim? Pentru a-i face pe plac doamnei Joly?".

Singura dezbatere dintre cei doi candidati va dura doua ore si jumatate si ar urma sa fie urmarita de aproximativ 20 de milioane de telespectatori.

Candidatul socialist Francois Hollande este bine pozitionat, cu 28% din voturi in primul tur al alegerilor, in timp ce presedintele in exercitiu a obtinut 27,2% din voturile alegatorilor. Sondajele de opinie ii acorda lui Hollande in jur de 54% din voturi in al doilea tur de scrutin, desi Nicolas Sarkozy a reusit sa reduca usor din diferenta in ultimele zile.

Organizatorii dezbaterii televizate sunt postul privat de televiziune TF1 si postul public francez France 2.