Nicolas Sarkozy incearca luni sa intoarca in favoarea lui acuzatiile de finantare a campaniei sale din 2007 de catre Mouammar Kadhafi si reaparitia lui DSK, stanjenitoare pentru aripa socialista, in debutul unei saptamani decisive pentru prezidentialele franceze, scrie AFP.

"Campania electorala nu justifica orice", a afirmat Sarkozy, in replica la acuzatiile venite dinspre tabara lui Francois Hollande, cotat in continuare ca mare favorit de sondajele de opinie.

Presedintele in exercitiu a anuntat ca va actiona in justitie site-ul de stiri Mediapart, care a publicat o nota care starneste suspiciuni de finantare ilegala a campaniei sale din 2007. "Acest document este un fals grosolan", a spus el, la televiziunea France 2, "exista o morala, iar cei care mint trebuie condamnati de justitie".

Nicolas Sarkozy isi pregateste marea adunare pe care o organizeaza marti pentru sarbatoarea muncii, si in special marele duel televizat de miercuri, ultimul mare moment inaintea turului doi de duminica.

Mediapart a publicat sambata un document semnat de Moussa Koussa, fostul sef al serviciilor de informatii externe al Libiei, si care afirma ca regimul lui Gaddafi ar fi acceptat in 2006 sa finanteze cu 50 de milioane de euro campania lui Nicolas Sarkozy. Potrivit site-ului, Bashir Saleh, fostul presedinte al Fondului libian al investitiilor africane, ar fi primit aceasta nota.

Cei doi fosti demnitari libieni au afirmat ca documentul este fals iar premierul Francois Fillon a acuzat site-ul de informatii ca este o "oficina finantata de prietenii bogati" ai lui Francois Hollande.

In acest articol, Mediapart nu spune daca finantarea ar fi avut loc in realitate. Dar site-ul "asteapta cu seninatate un eventual proces", a raspuns directorul sau, Edwy Plenel.

In paralel, Nicolas Sarkozy a denuntat aparitia stanjenitoare a lui Dominique Strauss-Kahn la o serata aniversara a unui lider socialist, sambata seara.

Sarkozy a denuntat "ipocrizia si minciunea" Partidului Socialist fata de fostul director al FMI, in conditiile in care directorii de campanie si de comunicare ai candidatului socialist au fost prezenti la aceasta serata.

Dominique Strauss-Kahn era favoritul sondajelor pentru prezidentiale, in momentul in care acuzatiile de viol formulate la adresa sa de o camerista din Manhattan au condus la arestarea sa, in 14 mai 2011.

In Franta, Strauss-Kahn a fost acuzat in martie de proxenetism organizat.

DSK si-a facut simtita prezenta in campanie vineri seara, cu publicarea unui interviu in care acuza puterea ca a incercat, in dosarul din New York, sa-i elimine ambitiile politice.

Socialistii au jucat luni cartea serenitatii, o maniera de a marca, spun ei, diferenta dintre un Nicolas Sarkozy ingrijorat si agitat si un Francois Hollande constant si increzator in sansele sale.