Presedintele Nicolas Sarkozy a declarat miercuri ca nu va avea loc o intelegere cu extrema dreapta in vederea alegerilor care urmeaza sa aiba loc in Franta si ca, in viitorul sau guvern, in cazul in care va fi reales pe 6 mai, nu se vor regasi ministri de la Frontul National, informeaza AFP.

"Nu va avea loc un acord cu FN, nu vor fi ministri, dar trebuie sa tin cont de vot. Cei 18% care au votat (pentru Marine Le Pen, presedintele FN) nu ii apartin, insa este datoria mea sa ma adresez si lor", a spus el la postul de radio France Info.

Sarkozy si-a reiterat refuzul de a "diaboliza alegatorii care au votat pentru candidatul Frontului national".

De partea sa, candidatul socialist si favorit al scrutinului, Francois Hollande, a considerat ca rivalul sau incearca sa "seduca" pana si "liderii extremei drepte", avand in vedere ca exista "prea multe ambiguitati" din partea UMP (partidul lui Sakozy) asupra pozitiei pe care acesta sa o aiba in cazul unui eventual duel cu FN la alegerile legislative, programate pe 10 si 17 iunie.

Intrebat ce ar face in cazul unui duel FN-UMP la alegerile legislative, Hollande a amintit ca nu a "ezitat niciodata" si ca se afla in aceeasi situatie ca in 2002, cand stanga a facut apel pentru alegerea lui Jacques Chirac pentru ca opri drumul lui Jean-Marie Le Pen. "Am facut apel pentru voturi pentru Chirac, nu am zis 'impotriva' extremei drepte, am zis 'pentru' Jacques Chirac", a spus el.

Turul intai al alegerilor prezidentiale a fost castigat de Francois Hollande, care a obtinut 28,63% din voturi, urmat de Sarkozy, cu 27,18%. Marine Le Pen a obtinut 17,9% din voturi.