Nicolas Sarkozy are o misiune imposibila: sa atraga atat electoratul de extrema dreapta al lui Marine Le Pen, cat si pe cel de centru al lui Francois Bayrou, spune analistul ECFR, Thomas Klau, intr-un interviu exclusiv pentru Hotnews.ro. Chiar daca francezii il considera pe Francois Hollande un politician placut, au indoieli ca este un lider potrivit pentru o Franta intr-o perioada de criza europeana.

Thomas KlauFoto: ECFR

Asculta interviul integral.

Descarca fisierul audio in format MP3

O participare la vot printre cele mai mari in alegerile din Franta - peste 80%

  • Francezii au constientizat ca sunt niste alegeri importate, in vreme de criza majora in Europa, o vreme de transformari economice si financiare si are o mare importanta cine va fi presedintele Frantei.

Surpriza alegerilor - scorul electoral a candidatei de extrema dreapta Marine Le Pen

  • Marea surpriza a fost - comparativ cu sondajele de opinie, ca Marine Le Pen a intrunit mai multe voturi decat indicau sondajele, iar Jean-Luc Melechon, candidatul extremei stangi, nu s-a descurcat atat de bine cum era anticipat.
  • Marine Le Pen a avut o strategie de succes, contunuand sa centreze atentia partidului pe imigratie si pe Europa, adoptand o linie foarte dura anti-migratie si antieuropeana, dar in acelasi timp curatindu-si propriul mesaj comparativ cu cel al tatalui ei, renuntand la retorica lui antisemita si la flirtul cu neonazistii.
  • A incercat sa schimbe mesajul si retorica partidului, ca nou lider politic, sa participe la dezbaterea politica franceza si a avut astfel succes. A atras noi votanti, fara a pierde nucleul de baza extremist pe care tatal ei l-a mobilizat atat de bine.
  • Oponentul presedintelui, Francois Hollande, il acuza pe Nicolas Sarkozy ca prin retorica sa extremista a ajutat-o pe Marine Le Pen. As spune ca este posibil sa se fi intamplat asta, dar nu obligatoriu. Ultima data Nicolas Sarkozy a reusit sa atraga de partea sa votanti din electoratul Frontului National si poti argumenta ca daca el n-ar fi reusit sa atraga din electoratul Frontului National, procentul acestuia ar fi fost chiar mai mare.

Confruntarea Sarkozy-Hollande in turul doi

  • Este posibil ca Sarkozy sa aiba un discurs si mai de extrema dreapta decat a avut pana acum, pentru ca va incerca sa mobilizeze un procent cat mai mare posibil din votantii de extrema dreapta a lui Marine Le Pen. Este singura sansa sa reuseasca sa castige alegerile.
  • In acelasi tip exista riscul ca, mergand prea mult spre extrema dreapta, sa piarda sustinerea celor de centru, a votantilor lui Francois Bayrou.
  • Intr-un fel, Sarkozy are, politic, o misiune imposibila: sa castige cat mai multi dintre votantii de extrema dreapta ai lui Marine Le Pen, fara a-i indeparta pe cei de centru ai lui Francois Bayrou. E foarte dificil si multi tind sa creada ca este imposibil, de aceea infrangerea sa in turul doi este foarte posibila, aproape certa, cat de certe pot fi lucrurile in politica.

Despre temele din campanie: O mare parte din energia din campanie a fost concentrata pe teme care nu sunt centrale in problemele pe care le are Franta, Europa si zona euro si cu care trebuie sa se confrunte Franta in urmatorii cinci ani ai mandatului viitorului presedinte.

  • Sarkozy, fiind candidatul mai prost situat, poate avea un real impact asupra discutiilor, iar Francois Hollande va trebui sa raspunda strategiei lansate de contracandidatul sau.

Francezii vor vota pro-Hollande sau anti-Sarkozy, va fi un vot de pedeapsa a actualului presedinte?

  • Orice vot in alegeri democratice este putin din cele doua. Dar in mod clar sunt doi factori impotriva lui Nicolas Sarkozy: unul este faptul ca este foarte nepopular electoratului francez, pentru ca multora nu le place modul in care a reprezentat Franta si functia pe care a detinut-o. Al doilea factor nu are legatura directa cu el, ci cu politica din zona euro. Are multe variabile impotriva lui.
  • Pe de alta parte, Francois Hollande nu este un politician carismatic, care sa genereze entuziasmul pe care l-a generat Obama in SUA acum patru ani cand a devenit presedinte, dar este un om pe care francezii il considera placut. Chiar daca unii se intreaba daca va fi suficient de hotarat ca sa fie lider intr-o perioada de criza. Asa ca multi dintre cei care vor vota pentru Hollande vor da, de fapt, in mare masura un vot impotriva lui Sarkozy.

Hollande si UE

  • Dinamica fundamentala din politica europeana nu se va schimba. Francois Hollande a spus foarte clar ca va continua sa colaboreze cu Germania, ca principal partener. De altfel, prima sa calatorie va fi la Berlin. Atat Angela Merkel, cat si guvernul german care si-au exprima preferinta pentru Nicolas Sarkozy stiu ca, daca Hollande va fi ales, nu exista alternativa si trebuie sa continue colaborarea franco-germana ca nucleu al zonei euro.
  • Hollande a anuntat pe ce va insista si ce va propune, noi masuri economice care sa recentreze atentia zonei euro spre crestere economica.
  • A vorbit despre patru masuri pe care le-ar vrea puse in practica: cresterea posibilitatii ca Banca Europeana pentru Investitii sa acorde companiilor mici si mijlocii mai multe credite, ideea unor bonduri  pentru anumite proiecte europene de investitii, in special de infrastructura, realocarea banilor de la politica de coeziune care n-au fost cheltuiti pentru a stimula cresterea economica in regiunile cele mai problematice ale zonei euro, iar a patra reconfigura mecanismul de stabilitate european.
  • Ii va crea ceva probleme Angelei Merkel, dar vocea sa nu va fi una izolata in zona euro. (...) Isi va gasi aliati cu usurinita, daca isi va juca bine cartile, iar Berlinul va trebui sa gaseasca o cale a compromisului.

Thomas Klau este seful biroului din Paris al think-tank-ului European Council on Foreign Relations. Preda un curs de studii europene la institutul National de Limbi si Civilizatii Orientale din Paris si la echivalentul institutului diplomatic francez, pregatind studenti pentru intrarea in Ministerul Afacerilor Externe francez.

Ca analist, isi ofera serviciile institutiilor guvernamentale si altor institutii publice si private. A fost jurnalist si a participat la conceperea si lansarea Financial Times Deutschland. A fost seful biroului din Bruxelles al ziarului amintit, intre 2000 si 2005, apoi corespondent la Washington, intre 2006 si 2007.

S-a nascut in Franta si a facut studii la Versailles si Oxford. A studiat filosofia si istoria la universitatile din Heidelberg si Tübingen