Cine este François Hollande: Ascensiunea neasteptata a unui anti-erou
Candidatul socialist nu a reusit sa sterneasca tot timpul entuziasmul francezilor - "adeziunea a venit progresiv", dupa cum recunoaste el. Dar a reusit sa incarneze alternativa la Nicolas Sarkozy si speranta stangii de a reveni la putere dupa doua decenii.
"Viitorul sef de stat trebuie sa fie opusul lui Nicolas Sarkozy", spunea Francois Hollande, in varsta de 57 de ani. Si este opusul acestui "hiper-presedinte" caruia ii acuza "exhibitia permanenta" si care "nu a incetat sa ridice jumatate din Franta impotriva celeilalte".
El isi asuma acest rol de "anti-erou" atribuit de cotidianul spaniol El Pais. Si promite "o presedintie modesta pentru cel care o exercita, ambitioasa pentru tara".
Se implinesc doi ani de cand merge in toata tara, pentru a-si schimba imaginea. Barbatul amabil, care fuge de conflicte, vrea sa se arate solid, "tenace", principala sa calitate, in opinia prietenului sau, fostul ministru Michel Sapin.
Pregatit de sotia sa, ziarista specializata pe politic Valerie Trierwieler, a slabit cu peste zece kilograme si a renuntat la glumele sale intempestive, in conditiile in care era celebru pentru umorul sau muscator.
Aplecarea sa spre consens, care reprezinta de fapt indecizia sa, in ochii adversarilor, va fi un atu pentru a reuni fortele Frantei, cred prietenii sai.
Nascut in vara anului 1954 intr-o familie burgheza, la Rouen (nord-vest), Francois Hollande si-a construit ambitiile politice pas cu pas, fara izbucniri, trecand prin marile scoli ale tarii.
La ENA, creuzetul elitei politice franceze, tanarul Hollande o intalneste pe Segolene Royal, care ii va fi sotie timp de 25 de ani si mama a celor patru copii ai lui.
Ea este cea care va intra in guvern si lupta electorala, in 2007. Hollande ramane in umbra.
Modest, nu a vorbit niciodata despre ranile sale, despre familia sa. Despre tatal sau, un medic cu un umor devastator, apropiat de extrema dreapta, sau despre mama sa, o asistenta sociala apropiata de stanga, decedata in 2009.
La doi ani dupa o investitura considerata mai degraba norocoasa, in urma scandalului DSK, Francois Hollande, social-democrat si european convins, urmas spiritual al lui Jacques Delors carel promite reforma fiscala si justitie sociala, devine credibil.
Ce s-a intamplat intr-un an de zile, de la anuntarea candidaturii sale? "Aveti in fata aceeasi persoana. Acum un an, eram un candidat, astazi, diferenta este ca pot deveni presedinte".

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”


Francois Hollande (58 de ani) este candidatul socialistilor (PS - centru-stanga), nu a detinut niciodata vreun portofoliu ministerial, iar adversarii sai de drepta il considera lipsit de experienta.

Nicolas Sarkozy (56 de ani), presedintele in functie si liderul Uniunii pentru o Miscare Populara (UMP - centru-dreapta). A castigat alegerile din 2007 cu 53% dintre voturile electoratului impotriva candidatei sociealiste Segolene Royale

Francois Bayrou (61 de ani) candideaza din partea formatiunii de centru-dreapta Miscarea democratica (MoDem - centru) si este a treia sa incercare de a deveni presedinte al Frantei. In 2002 a obtinut 6,84 % din voturi. In 2007 s-a clasat pe locul al treilea, dupa Nicolas Sarkozy si Segolene Royale.

Marine Le Pen (44 de ani) a devenit candidatului Frontului National, formatiune de extrema dreapta, succedandu-i tatalui ei, Jean Marie Le Pen, la conducerea partidului, in ianuarie 2011. Ea a schimbat viziunea formatiunii politice extremiste in ultimii ani, concentrandu-se pe anti-capitalism si secularism, pentru a intruni o mare parte din optiunile electoratului.

Jean-Luc Melenchon (61 de ani), este nascut in Tanger. Pareseste Marocul in 1962 si adera la Partidul Socialist in 1977. Demisioneaza din PS in 2003 si infiinteaza Partidul de stanga (de extrema stanga). El este candidatul Frontului de Stanga, o coalitie care reuneste Partidul de Stanga si Partidul Comunist, ce ocupa spectrul politic pe stanga radicala.
Nu i-a folosit la nimic, totusi... sau i-o fi folosit Frantei, ca un nou Berlusconi ne mai lipsea!
este o practica in vestul si-n nordul europei. oamenii nu se mai casatoresc. pot sta impreuna, pot avea chiar si copii, doar ca nu sunt casatoriti.
nu inteleg de ce te mira atat de mult.
asta e realitatea. asa o sa fie si in .ro in cativa ani.
http://www.newsnours.com/2008/07/le-service-mili.html
In rest, a fost un elev/student absolut mediocru, nu a fost in stare sa obtina o diploma de la Institut d'Études Politiques de Paris (a picat la examenul de limba engleza) si s-a facut in cele din urma avocat. Aferim!
Am urmarit discursul noului viitor presedinte aseara. Deja-vu cu Geoana.
Daca urmariti gestica acestui personaj, este ca si cum ati revedea filmele cu luis de funes.
Vom avea o perioada amuzanta in relatiile bilaterale romano-franceze :). Asta e si glumetz rau !
Mai interesant e ce se intampla in grecia cu neonazistii in parlament...