Autoritatile franceze par decise sa impiedice orice difuzare a rezultatelor partiale inaintea inchiderii urnelor la alegerile prezidentiale de duminica si ameninta cu urmariri penale in cazul in care astfel de cifre vor fi publicate de mass-media sau pe retelele sociale, scrie AFP.

Democratizarea internetului si avantul cunoscut de retelele sociale permit oricui sa acceseze paginile presei externe, care publica inainte de inchiderea urnelor primele rezultate.

Dar in Franta legea pedepseste cu o amenda de 75.000 orice divulgare a estimarilor rezultatelor inainte de ora 20,00 (18,00 GMT).

In asteptare, internautii analizeaza mijloacele de ocolire a legii, adoptand un limbaj codat pentru desemnarea candidatilor: "Olanda" pentru Francois Hollande, "Ungaria" pentru presedintele Nicolas Sarkozy, al carui tata s-a nascut in Ungaria. "Rosia coapta" il desemneaza pe tribunul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon.

Constienta de "scurgerile de informatii" pe internet, Comisia pentru sondaje a pus in practica un "dispozitiv" pentru a impiedica orice incalcare a legii. Iar parchetul din Paris lucreaza impreuna cu politia pentru a actiona rapid in astfel de cazuri.

Principiul acestor "scurgeri" de informatii nu este nou. La alegerile din anii 1970 si pana in 2000, cifrele circulau printre ziaristi, oameni politici si inaltii functionari, dar nimic nu se publica inainte de inchiderea urnelor.

In 2007, alegerile prezidentiale au fost marcate de intruziunea internetului, iar presa francofona din tarile limitrofe Frantei nu era supusa la nicio restrictie. Astazi, Facebook si Twitter amplifica acest fenomen.

In conditiile in care clasa politica este divizata, doua treimi dintre francezi se pronunta pentru respectarea legii. Pentru moment, doar cotidianul de stanga Liberation a precizat ca isi "rezerva dreptul" de a publica pe site-ul sau estimari dupa ora 18,30 (16,30 GMT), "daca ecartul este clar si sursele de incredere".

In schimb, radiourile si televiziune s-au angajat, potrivit Comisiei pentru Sondaje, sa pastreze "secretul" pana la inchiderea urnelor.

Iar institutele de sondaje au promis ca nu vor comunicat rezultatele presei straine care si-a declarat "intentia de a incalca legea franceza", o referire la televiziunea belgiana RTBF.

Site-urile marilor ziare precum Le Monde, Le Point si LeFigaro.Fr au afirmat si ele ca vor respecta legea.

O particularitate a alegerilor din Franta, estimarile se fac pe baza buletinelor reale de vot, si nu prin sondaje la iesirea de la urne, asa cum se procedeaza in majoritatea tarilor.

Emmanuel Riviere, de la TNS Sofres, a explicat pentru cotidianul Metro cum procedeaza institutele de sondaje. Este vorba de "numararea buletinelor de vot acolo unde numaratoarea a inceput, in sectiile care se inchid la 18,00" (16,00 GMT), in conditiile in care votul se incheie la ora 20,00 doar in marile orase.

Operatorii comunica primele 100 sau 200 de buletin din sute de sectii. "Destul de rapid, avem peste 10.000 de rezultate. Le analizam si realizam o extrapolare pe care o ajustam in timp", a adaugat Riviere.