Candidatii la presedintia Frantei isi arunca in aceasta vineri ultimele forte in campania electorala, inaintea primului tur, in care socialistul Francois Hollande este considerat marele favorit, in fata actualului presedinte, Nicolas Sarkozy, scrie AFP.

Patru sondaje publicate incepand de joi il dau favorit pe Francois Hollande (pana la 30% din voturi, potrivit BVA). In turul doi, din 6 mai, acesta ar urma sa-l surclaseze pe Nicolas Sarkozy cu peste 10 puncte avans (pana la 57% voturi fata de 43%, potrivit CSA si BVA).

"Francois Hollande in fata lui Nicolas Sarkozy: cu marja de eroare, cu incertitudini, este tendinta pe care o aratam de cateva zile", a comentat Brice Teinturier, de la Ipsos. Socialistul "ramane relativ stabil" in timp ce presedintele actual "s-a erodat".

Vineri la miezul noptii (22,00 GMT), candidatii nu vor mai avea voie sa faca declaratii. Pana atunci, vor incerca, pana in ultima clipa, sa castige teren, facand apel la absenteisti si la indecisi (fiecare reprezentand un sfert din electorat) sa se mobilizeze si sa se prezinte la votul de duminica.

Francois Hollande, 57 de ani, care, la un an dupa ce a pornit pe lungul drumul spre Palatul Elysee in calitate de outsider, simte victoria in maini, ramane prudent.

"Sa nu credeti ca sunt niste alegeri deja jucate", a afirmat el, vineri, la postul de radio Europe 1. Joi, in cadrul unui miting din sud-vest, a rostit cuvantul sau de ordine: "Miza de duminica este sa plasam pe primul loc candidatul schimbarii".

Socialist reformist, consensul, in ochii prietenilor sai, Francois Hollande a militat pentru ideea unei presedintii "normale" si pe regasirea echilibrului bugetar in 2017, favorizand cresterea.

Nicolas Sarkozy, si el tot 57 de ani, ales triumfal in 2007, dar devenind dupa aceea cel mai impopular presedinte al tarii, continua sa se arate combativ si sa mizeze pe "surprize" in primul tur. "Starea mea de spirit este cea a unei mari determinari", a declarat el, pentru Le Figaro.

Seful de stat conservator, care plateste acum imaginea de "presedinte al bogatilor", a facut o ultima mea culpa vineri, in stilul propriu. "Poate ca eroarea pe care am comis-o la inceputul mandatului este ca nu am inteles dimensiunea simbolica a rolului presedintelui si ca nu am fost destul de solemn", a recunoscut acesta, la radioul RTL.

Un barbat voluntar, pentru partizanii sai, brutal, in ochii adversarilor, Nicolas Sarkozy si-a axat campania pe securitate si imigratie, prezentandu-se ca cel care a permis Frantei sa evite scenariul grec.

Cei doi politicieni vor participa la ultimele mitinguri electorale in nord-est (Francois Hollande) si in Nice (sud-est), pentru Nicolas Sarkozy.

Concurentii pentru locul trei cer alegatorilor sa nu cedeze polarizarii voturilor intre cei doi favoriti. Liderul extremei dreapta, Marine Le Pen, 43 de ani, si seful stangii radicale, Jean-Luc Melenchon, 60 de ani, care au atras voturile protestatare, isi disputa acest loc.

Le Pen pare mai bine plasata (aproximativ 16% din intentiile de vot). In conditiile in care Nicolas Sarkozy a incercat sa fure din alegatorii acesteia, ea a declarat ca oricine va vota pentru presedintele in exercitiu ar insemna sa "votezi pentru cineva care a plecat deja".

Revelatia campaniei, Jean-Luc Melenchon, a afirmat vineri ca este optimist in obtinerea celui mai bun rezultate pentru stanga radicala din existenta sa.

O ultima intrebare ramane inca fara raspuns: in epoca internetului, mass-media si retelele sociale vor prezenta rezultatele de duminica inainte de inchiderea scrutinului, la ora 20,00 (18,00 GMT)? Unii dintre ei au anuntat deja ca o vor face, dar autoritatile au amenintat cu represalii