Nicolas Sarkozy va prelua conducerea in cursa pentru presedintia Frantei dupa primul tur de scrutin iar Francois Hollande isi va consolida pozitia in al doilea tur, arata un barometru Ipsos-Logica Business Consulting, realizat in 30-31 martie pentru Le Monde, Radio France si France Televisions, prezentat de cotidianul Le Monde.

Timp de mai multe luni presedintele in functie Nicolas Sarkozy s-a clasat invariabil pe locul doi in cursa prezidentiala, dupa socialistul Francois Hollande, dar inainte de candidata de extrema dreapta Marine Le Pen si centristul Francois Bayrou. Succesul lui Jean-Luc Melenchon, candidatul Frontului de stanga, de la finalul lunii martie, pare sa fi deranjat ordinea.

Potrivit sondajului Ipsos, Nicolas Sarkozy preia conducerea cursei fiind creditat cu 29,5% din intentiile de vot, fata de 27,5% pentru Francois Hollande.

Situatia se modifica si in a doua jumatate a cursei. Marine Le Pen, despre care sondajele spuneau ca avea sansa de a se plasa pe pozitia a treia, in urma lui Sarkozy, este impinsa pe pozitia a patra de Jean-Luc Melenchon.

Desi candidatul Frontului de stanga se afla, la mijlocul lunii martie, in urma lui Le Pen si a lui Bayrou, intentiile de vot inregistrate de barometrul Ipsos arata ca Melenchon se pozitioneaza pe locul al treilea, cu 14,5% dupa ce la sfarsitul lunii februarie era cotat cu 8%.

Marine Le Pen este cotata cu 14% din intentiile de vot iar Francois Bayrou cu 10%.

In pofida rasturnarilor din clasament si a pozitionarii lui Sarkozy in frunte in primul tur de scrutin, rezultatul final nu pare sa se schimbe. Sondajul arata ca Francois Hollande, desi va termina primul turul pe o pozitie secunda, va reusi sa isi revina avand sansa de a castiga alegerile.

Potrivit Le Monde, unul dintre motive ar fi evolutia echilibrului stanga-dreapta. Cresterea in sondaje a lui Sarkozy este acompaniata de o scadere a influentei dreptei. Pozitionarea lui Hollande pe locul al doilea dupa primul vot va consolida situatia socialistilor.

Un alt motiv ar fi ca in ultimele saptamani Sarkozy a convins din ce in ce mai multi sustinatori ai lui Bayrou si Le Pen sa il voteze in turul doi. Pe de alta parte, majoritatea celor care sustin ca il vor vota pe Melenchon in primul tur, s-au declarat in favoarea lui Hollande in turul 2.