Presedintele Nicolas Sarkozy a trecut pentru prima oara in fata adversarului sau, socialistul Francois Hollande, in intentiile de vot pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, potrivit unui sondaj publicat marti si citat de AFP.

Sarkozy, care se clasa invariabil pe locul doi de cateva luni de zile, este creditat cu 28,5% din intentiile de vot, fata de 27% pentru Francois Hollande, afirma sondajul Ifop, efectuat la comanda mai multor reprezentante ale mass media.

In schimb, candidatul socialist este in cotinuare cotat favorit in turul doi, cu 54,5% la 45,5%.

Intrat in campanie in 15 februarie, Nicolas Sarkozy a prezentat recent o serie de propuneri, in special crearea unui impozit pe profiturile marilor grupuri si reducerea la jumatate a numarului de imigranti autorizati sa intre in fiecare an in Franta.

El a amenintat, de asemenea, cu retragerea Frantei din spatiul Schengen daca acordurile de libera circulatie nu sunt revizuite pentru a permite o lupta mai eficienta impotriva imigratiei clandestine. El a pledat, de asemenea, pentru un protectionism de natura sa favorizeze societatile care produc in Europa.

Prin acest mesaj de dreapta, el a reusit sa atraga electoratul Fontului national, in conditiile in care Marine Le Pen a atins cel mai redus nivel in sondaje.

Liderul principalului partid de extrema dreapta, Marine Le Pen, se claseaza pe pozitia a treia, cu 16%, in fata centristului Francois Bayrou (13%) si a lui Jean-Luc Melenchon, candidatul Frontului de stanga, cu 10%.