Primarul general, Nicușor Dan, a explicat de ce nu a făcut cei 30 de km de piste pentru biciclete pentru care fosta administrație a lăsat proiecte. „Au un defect fundamental, proiectul tehnic este prost sau foarte prost. Deci nu poate fi realizat în modul în care a fost scris. Atunci este nevoie de o reproiectare”, a explicat primarul general.

Pistă bicilete KiseleffFoto: Hotnews / Catiușa Ivanov

Primăria Capitalei a obținut încă din 2014 o finanțare de 10 milioane de euro de la Ministerul Mediului pentru a amenaja 100 de km de piste pentru biciclete. Instituția a reușit însă să facă proiectul tehnic ca să acceseze banii abia în 2018, atunci când au și început lucrările la primul tronson, Piaţa Victoriei - Bdul. Aviatorilor – bdul. Beijing - str. Nicolae Caranfil – Șos. Pipera, iar apoi tronsonul Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta – Splaiul Independenței – Bd. Națiunile Unite (Pod Grozăvești).

În 2022 și 2023, municipalitatea a prevăzut bani în buget să facă pistele de pe P-ța Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Șos. Mihai Bravu (17,20 km) și pistele de pe Bd. Libertății – Piața Constituției – Bd. Unirii – Bd. Decebal – Bd. Basarabia – Stadionul Național (11,60km). Proiectele nu au fost însă realizate nici până azi, iar între timp autorizațiile de construire au și expirat.

Primarul Nicușor Dan a declarat că municipalitatea s-a apucat să refacă proiectele tehnice, ca să înceapă proiectarea.

„Ceea ce am început să facem pentru pista de biciclete de la Piaţa Constituţiei până la Arena Naţională, reproiectare, ceea ce am făcut pe tronsonul din Prelungirea Ghencea, reproiectare, ceea ce vom face în Prelungirea Ghencea, în contractul pe care îl vom atribui curând pentru bucăţile care nu s-au făcut, din nou va reîncepe cu reproiectare”, a explicat Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă susţinută, miercuri pe Bulevardul I.C. Brătianu, potrivit news.ro.

Primarul Nicușor Dan a explicat și în luna martie, într-un interviu acordat HotNews.ro despre această situație și că mununicipalitatea lucrează la un master plan de piste pentru biciclete pentru tot orașul. Edilul a declarat că în mandatul său s-au făcut vreo 5-6 km de piste pentru biciclete. „Evident, nu sunt mulțumit de ce am făcut”, a spus edilul.

Primăria Capitalei a făcut în 2023 doar 1,6 km de piste noi pentru biciclete și a refăcut pista trasată pe Șoseaua Kiseleff din București - circa 2 km, potrivit datelor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Aceasta este una dintre marile restanțe din mandatul primarului Nicușor Dan, în 2021 și 2022 nefiind făcut niciun kilometru de bandă pentru biciclete, deși în fiecare an au fost promisiuni în acest sens, iar de la Ministerul Mediului au fost disponibili 10 milioane de euro pentru realizarea pistelor, încă din 2014.