Au trecut două luni de când s-a terminat târgul organizat de primarul Robert Negoiță la Hala Laminor, însă nu știm nici până azi cât a costat, deși este vorba despre cheltuirea banului public. Inițial, ni s-a spus că ni se vor comunica costurile la finalul evenimentului. Când am revenit, în ianuarie, reprezentanții Primăriei Sector 3 ne-au comunicat că nu dețin datele centralizate. Algorithm Construcții S3, compania Primăriei care a organizat târgul, ne-a comunicat că doar atelierele, piesele de teatru, scena mobilă și amenajările interioare au costat circa două milioane de lei, iar pentru restul costurilor să ne adresăm Primăriei și unei societăți private - Laminor Arena.

Robert NegoitaFoto: Inquam Photos - Sabin Cirstoveanu

„În urma solicitării dumneavoastră, formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public și înregistrată la Primăria Sectorului 3 cu nr. 21.117/22.01.2024, vă transmitem că la nivelul instituției nu se dețin informații despre valoarea totală a costurilor efectuate pentru organizarea Târgului de Crăciun din Hala Laminor”, se arată într-un răspuns transmis de Primăria Sectorului 3 în 20 februarie 2024.

Am trimis aceeași solicitare și companiei care administrează Hala Laminor și a organizat târgul - Algorithm Construcții S3.

Aceștia ne-au comunicat că dețin doar o parte din date.

„Organizarea acestui targ a reprezentat un efort comun între mai multe entități: concerte organizate de direcțiile din subordinea Primăriei Sectorului 3 şi de Laminor Arena, organizarea de ateliere pentru copii și piese de teatru, prezența lui Moș Crăciun și a ajutoarelor sale în parteneriat cu UNATC, amenajarea Halei Laminor cu tematica de Craciun. Pentru costurile avute de către direcțiile din subordinea Primăriei Sector 3 Bucureşti, vă rugăm să vă adresați Primăriei Sectorului 3. Costurile pe care Laminor Arena le-a avut cu organizarea concertelor le revin acestora, prin urmare Laminor Arena este societatea abilitată să vă răspundă”, se arată în răspunsul transmis de companie.

În ceea ce privește costurile achitate de ei, acestea se ridică la circa două milioane lei.

„Atelierere şi piesele de teatru, scena mobilă cu lumini şi sunet, echipă tehnică pe toată perioada târgului, precum şi prezența lui Moș Crăciun, au fost făcute în colaborare cu UNATC în baza contractelor de colaborare, conform anexă. Costurile avute de către ACS3 pentru ducerea la indeplinire a parteneriatului au fost în cuantum de 916.720 lei, fără TVA. Costurile avute cu amenajarea halei în tematică de Crăciun s-au ridicat la valoarea de 875.890,57 lei, fără TVA”, se arată în răspuns.

Am solicitat informații și societății Laminor Arena, dar nu am primit niciun răspuns.

În luna decembrie 2023, Primăria Sectorului 3 ne-a răspuns că solicitarea noastră a fost trimisă către compania care se ocupă de organizarea târgului - Algorithm Construcții S3.

SC Algorithm Construcții S3 a răspuns că nu știe cât costă organizarea târgului, cifra putând fi comunicată abia la final, dar și faptul că anumite informații nu pot fi comunicate. Lucru interesant în condițiile în care evenimentele de acest gen au un buget alocat din start, aprobat în Consiliul Local. Fiind vorba despre bani publici, nu se pot face cheltuieli fără număr.

„Societatea Algorithm Construcții S3 a publicat pe site-ul societății lista cu informațiile exceptate de la comunicare. Astfel în conformitatea cu litera d) din "Lista Informatiilor exceptate de la comunicare" vă putem furniza următoarele răspunsuri: (...) Organizarea acestui targ a reprezentat un efort comun între mai multe entități: concerte organizate de direcțiile din subordinea Primăriei Sectorului 3 şi de Laminor Arena, organizarea de ateliere pentru copii și piese de teatru, prezența lui Moș Crăciun și a ajutoarelor sale în parteneriat cu UNATC. Costurile finale cu organizarea Laminor Winter Wonderland vor putea fi calculate după finalizarea evenimentului”, se arată în răspunsul transmis de Societatea Algorithm Construcții S3 la solicitarea HotNews.ro, în decembrie 2023.

Laminor Arena este o companie privată. Primăria Sectorului 3, prin una dintre companiile sale, Algorithm Residential S3 SRL, a închiriat în 2022, pe 5 ani o bucată din Hala Laminor, firmei Laminor Arena SRL. În primii doi ani, ani firma nu are obligația de a plăti chirie, dar trebuie să facă investiții de circa două milioane de euro, apoi chiria va fi de 264.000 lei/lună fără TVA, respectiv 4,5 EUR/mp/lună.

SC Laminor Arena SRL a fost înființată în noiembrie 2021. Firma are doi acționari, potrivit datelor din platforma de verificare a firmelor confidas.ro: Pelmuș Răzvan Alexandru (80%) și Vărzan Mihai. Răzvan Alexandru Pelmuș este acționar și la firma Saga Festival, care a organizat festivalul cu același nume, de pe Arena Națională.

Nu e clar cum a fost implicată firma în organizarea Târgului de Crăciun și ce relație contractuală există între aceasta, Algorithm Construcții S3 și Primăria Sectorului 3 pentru organizarea concertelor care au fost gratuite pentru participanții la târg.