Adrian Oianu și Dan Podaru, consilieri localali din partea PNL la Sectorul 1, și-au anunțat pe Facebook demisia din partid și din Consiliul Local. Cei doi acuză că după numirea în funcția de președinte interimar al PNL Sector 1 a lui George Tuță, în decembrie 2023, acesta a impus o politică de partid inacceptabilă, punând o presiune nejustificată asupra consilierilor locali.

Consiliul Local Sector 1Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
  • „Îmi anunț demisia din Consiliul Local al Primăriei Sectorului 1 și din poziția de membru al Partidului Național Liberal, împreună cu colegul meu, consilierul local Dan Podaru.
  • Consilierii locali ai PNL au fost obligați să voteze un proiect ilegal, lipsit de toate avizele necesare, care prevedea reconstruirea Pieței Matache. Deși am avertizat, împreună cu Dan Podaru, conducerea partidului asupra acestei nelegalități, președintele interimar al PNL Sector 1 a ignorat semnalele noastre.
  • Ni s-a interzis să reacționăm în vreun fel la acuzațiile nefondate lansate în spațiul public de Clotilde Armand, potrivit căreia consilierii locali ar vota doar proiecte de Consiliu exclusiv în interes personal – declarații calomnioase, de altfel. Prin poziția sa, Tuță ne-a obligat să acceptăm tacit alegațiile lui Clotile Armand și a generat un grav atentat la imaginea PNL și a consilierilor locali. Efectele acțiunilor sale se vor cuantifica în rezultatul alegerilor viitoare.
  • Aceeași conducere interimară ne-a interzis să informăm în legătură cu plângerile penale sau alte tipuri de demersuri legale îndreptate împotriva primarului sectorului 1, demersuri pe care, în calitatea noastră de consilieri locali, suntem îndreptățiți să le transmitem instituțiilor statului. Această formă de cenzură și de non-combat politic reprezintă o îngrădire a dreptului la libera exprimare a consilierilor și a obligației de a informa în mod transparent cetățenii în legătură cu acțiunile și neregulile care au loc la nivelul primăriei”, a scris Oianu pe pagina de Facebook.

George Tuță a scris la rândul său pe pagina de Facebook că le-a cerut aleșilor locali să nu mai recurgă la atacuri la persoană, le-a urat succes celor doi menționând că le-a venit „deodată ideea unui nou partid”.

  • „E adevărat, i-am rugat pe toți consilierii să nu mai recurgă la atacuri la persoană. Opoziția la activitatea primăriței-dezastru se face în ședințele de consiliu, cu legea și regulamentele pe masă. Restul e zgomot de fond.
  • Toate proiectele votate de noi sunt amendate astfel încât să pună administrația Sectorului 1 în slujba reală a cetățenilor: să se atragă fonduri europene, să înceapă să facă lucruri concrete.
  • Celor doi consilieri le urez succes; cu siguranță e doar o întâmplare fericită că le-a venit deodată ideea unui nou partid”, a scris Tuță pe Facebook.

Adrian Oianu și Dan Podaru sunt în Consiliul Local Sector din 2020. Dan Podaru este lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universității București. Acesta a fost și prodecan al facultății, dar a fost demis în 2023, în urma unei investigații a Centrului de Investigații Media.