Primele autobuze electrice din București vor circula de vineri pe liniile 330 și 335, a anunțat primarul general Nicușor Dan. Toate cele 100 de autobuze electrice cumpărate cu fonduri europene vor fi în traseu pe 13 linii până în luna martie 2024, spun reprezentanții municipalității.

Autobuz STBFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

„Au venit toate cele 100 de autobuze electrice, era important să vină înainte de finalul anului pentru că era ultimul moment în care puteam să cheltuim banii europeni care ne sunt alocați. Dintre aceste 100, 20 au făcut deja testul de anduranță și începând de mâine vor ieși pe traseu, liniile 330, 335 vor avea autobuze electrice. Sunt autobuze care au toate dotările care sunt normale pentru anul în care suntem. Au aer condiționat, posibilitatea de a plăti direct cu cardul, au USB pentru telefoane mobile. Autonomia de aproximativ 300 de km, garanție 8 ani sau 480.000 km”, a declarat primarul general, Nicușor Dan.

”Am recepționat încă 20 de stații de încărcare. În primele luni ale anului viitor vom avea totul funcțional, depinde foarte mult de infrastructura de încărcare. Pe lângă stațiile de încărcare lentă vom achiziționa și acele stații de încărcare rapidă care vor fi la capăt de linii. Avem acum 30 stații de încărcare aduse din care 10 sunt în funcțiune, urmnează să le punem și pe restul 20 în funcțiune”, a explicat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

De la 1 ianuarie vor veni în București și primele troleibuze noi, moderne, a anunțat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Autobuzele sunt cumpărate de la firma BMC TRUCK & BUS din România, iar valoarea contractului este de 290.000.000 lei, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice.

Firma BMC TRUCK & BUS este din Ciorogârla, România, însă autobuzele sunt produse în China de ZTE Smart Auto, cu componente importate în mare parte din Europa.

Primăria Capitalei a organizat, începând din 2019, 4 licitații pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice, primele trei fiind anulate.

La a patra licitație, lansată în iulie 2022, 6 firme au depus oferte: BMC Truck & Bus, Solaris Bus&Coach, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, Mercedes- Benz Trucks & Buses Romania, New Kopel Car Import și Otokar Europe.

În decembrie anul trecut, municipalitatea a anunțat că oferta câștigătoare este cea depusă de firma turcească - Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, însă nu trecuse perioada de contestații.

Dar BMC Trucks & Bus SRL a contestat rezultatul și a câștigat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În iunie 2023, Primăria Capitalei a comunicat în sistemul electronic de achiziții publice că firma BMC Trucks & Bus SRL a câștigat licitația, valoarea contractului fiind de 290.000.000 lei.

„Ce ne-au spus ei este că vor să livreze până la sfârşitul anului toate cele 100 de autobuze electrice. E uşor de înţeles, pentru că există o finanţare europeană pentru ele. Dacă le livrează până la sfârşitul lui 2023, putem să le plătim toţi banii în 2023, ceea ce toată lumea îşi doreşte. Dacă nu le livrează în 2023, trebuie să le punem pe Programul Operaţional Regional următor. Până se face ghidul, până se fac aplicaţiile, poate să mai întârzie şase-nouă luni până când putem să plătim. Şi, atunci, ei vor să le livreze pe toate 100 până la sfârşitul acestui an”, declara primarul general, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă, în august.