În luna decembrie va fi emisă autorizația de construire pentru magistrala de Metrou M6, tronsonul 1Mai- stația Tokio (mall Băneasa), iar în primăvară „cârtițele” vor fi în șantier, a declarat directoarea Metrorex, Mariana Miclăuș.

Magistrala M6 de metrou 1 Mai - Baneasa - OtopeniFoto: Hotnews
  • „Contractorul Lotului 1 și-a obținut toate avizele necesare, în momentul de față a depus documentația pentru eliberarea autorizației de construire la Ministerul Transporturilor. Estimez că în cursul lunii decembrie va fi emisă și autorizația de construire. După emiterea autorizației contractorul va începe relocarea rețelelor de utilități. Eu zic că în primăvară - nu mai departe de luna martie - vom avea TBM-urile în șantier și vor începe să foreze”, a declarat Mariana Miclăuș.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor structurilor de rezistența pentru primul tronson al Magistralei M6 de metrou, de la 1 Mai la stația Tokyo (complex comercial Băneasa) a fost semnat de către Metrorex în martie 2022. Constructorul este Asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. - MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.

Valoarea contractului este de 1.200.850.000,00 Lei, fără TVA și este finanțat din fonduri europene nerambursabile și buget de stat.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 4 ani (48 de luni), potrivit Metrorex.

Contractul actual vizează doar proiectarea și execuția structurilor de rezistență, dar mai e nevoie ca Metrorex să semneze și alte contracte pentru echipamente, calea de rulare, finisaje și trenuri.

Care sunt stațiile de pe magistrala M6 de metrou 1 Mai - Băneasa

Secțiunea este cuprinsă între stațiile 1 Mai (existent)-Tokyo(inclusiv) are un traseu de 6,6 km și cuprinde 6 stații cu următoarele denumiri:

  • 1 Mai (existentă)
  • Pajura
  • Expoziției
  • Piața Montreal
  • Gara Băneasa
  • Aeroport Băneasa
  • Tokyo (complex comercial Băneasa).

Hartă - Traseul Magistralei M6 de la 1Mai la Aeroportul Otopeni

Notă: De la stația 1 Mai Magistrala M6 ar urma să folosească tunelul Magistralei M4 pentru a ajunge până la Gara de Nord. Click pentru mărire.

Întreaga Magistrală 6 a metroului bucureștean va avea o lungime de 14,2 km și 12 stații de metrou și va fi deservit de 12 trenuri pe care Metrorex va trebui să le cumpere.

Pentru tronsonul 1.2 (de la stația Tokyo la Aeroport Otopeni, Metrorex a semnat în luna mai 2023 un contract de execuție pentru structurile de rezistență cu turcii din Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S.-Somet SA. Ca fapt divers, tot Gulermak, dar într-o asociere și cu Alstom și Arcada, vor proiecta și construi și metroul din Cluj Napoca.

Lotul 1.2 (Tokyo - Aeroport Otopeni) al Magistralei 6 va avea o lungime de 7,6 km. Vor fi realizate 6 stații de metrou: Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni.

După finalizare, acest lot va completa traseul Magistralei 6 de metrou și va asigura legătura între actuala stație de metrou 1 Mai existentă și Aeroportul Otopeni.