Ordonanța pentru reducerea cheltuielilor bugetare, aprobată săptămâna trecută, este o gravă ingerință a Guvernului în autnomia locală, a declarat luni, primarul general Nicușor Dan. Acesta spune că înțelege nevoia de reducere a cheltuielilor, însă este de părere că autoritățile locale trebuie lăsate să aleagă de unde taie.

Nicușor DanFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Această ordonanță nu trebuia dată în forma în care a fost dată, fiindcă este o gravă ingerință a Guvernului în autonomia locală. Dacă este o situație așa disperată, trebuia să ni se dea o marjă, să ni se reducă cotele defalcate sau ceva și să fim lăsați noi, în interiorul acestei sume, ce trebuie să facem și ce nu trebuie să facem”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul a dat și un exemplu, despre cum prevederile Ordonanței afectează lucrările de consolidare a Podului Grant.

„Ordonanța afectează lucrările. Exact pe această lucrare de investiții, Ordonanța spune că noi punem să plătim în lunile noiembrie și decembrie media lunilor ianuarie-septembrie. În ianuarie-septembrie nu s-a facturat pe această lucrare, doar 1 milion de lei în octombrie și urmează să vină o factură de 9 milioane lei. Deci, noi neavând plăți făcute în ianuarie-septembrie, nu o să plătim conform Ordonanței. Banii sunt în cont și toată lumea știe că suntem serioși, o să plătim imediat ce se aprobă bugetul pe anul viitor”, a explicat Nicușor Dan.