Fântâna arteziană muzicală din Parcul Tudor Arghezi, proaspăt inaugurat de Primăria Sectorului 4, costă 23,5 milioane lei, adică aproape 5 milioane de euro, potrivit unui document postat pe site-ul instituției. Este vorba despre un proiect de hotărâre prin care 14,8 milioane lei din împrumutul de 215 milioane lei, accesat de instituție anul trecut, sunt alocați pentru fântâna arteziană. Proiectul a fost pus în dezbatere publică și urmează a fi supus aprobării Consiliului Local Sector4. Restul până la 23,5 milioane vin de la bugetul local.

Parcul Tudor ArgheziFoto: Hotnews / Catiușa Ivanov

USR Sector 4 critică cheltuiala și faptul că se dorește alocarea banilor dintr-un împrumut luat pentru investiții.

.

”Fântâna dansatoare din parcul de pe Metalurgiei a costat 23,5 MILIOANE DE LEI. Aproape 5 milioane de euro pentru un joc de culori și ape într-o zonă sufocată de dezvoltări imobiliare haotice. Mai îngrijorător decât atât este că 14,8 milioane de lei din costul total sunt luați cu împrumut de la bănci. Chiar și la prețurile umflate din Sectorul 4, am fi putut plăti băncilor această sumă penrtu anveloparea a cel puțin 3 blocuri. Acum îi vom plăti pentru o fânână, cel mai probabil inactivă 5 luni din an”, scrie pe pagina de Facebook a USR Sector 4.

Parcul Tudor Arghezi, amenajat de Primăria Sectorului 4 pe bd. Metalurgiei, a fost deschis săptămâna trecută, de ziua Bucureștiului. Spațiul verde are 4 hectare și a fost amenajat de la zero, într-o zonă unde s-au construit sute de blocuri noi în câmp, fără zone verzi, locuri de joacă, trotuare și alte facilități necesare.

Parcul are zone dedicate activităților sporturilor în aer liber - pistă de atletism cu o lungime de 1670 metri, o pistă pentru biciclete și o zonă de fitness - o fântână arteziană muzicală, o plajă ecologică, un spațiu special pentru animalele de companie, precum și o parcare supraetajată de 150 de locuri. Din parc lipsesc locurile de joacă, dar primarul spune că va rezolva această problemă.

FOTO Cum arată Parcul Tudor Arghezi

Cum arată fântâna arteziană din parc

Lucrările de amenajare a Parcului Tudor Arghezi au început în februarie 2022 și aveau termen de finalizare 18 luni.

Parcul inițial avea circa 27.000 mp, dar anul trecut Primăria Sectorului 4 a decis să cumpere încă 1 ha, pentru a extinde spațiul verde.

În total, investiția se ridică la circa 40 milioane lei.

Licitația pentru lucrările de construire a fost finalizată la începutul lui 2022 și a fost câștigată de 3 firme: OMEGA STAR SISTEMS, Totul Verde, QUEEN EIRINI S.R.L.

În zona bd. Metalurgiei, în ultimii 10 ani s-au construit cartiere de blocuri fără spații verzi, fără trotuare, fără străzi dimensionate corespunzător, cei care s-au mutat acolo fiind privați de aceste facilități de bază.

Cum a anunțat Primăria, inițial, că va arăta parcul