Horia Tomescu a anunțat vineri că își dă demisia din funcția de viceprimar al Bucureștiului, adăugând că rămâne alături de USR și de bucureșteni ca „simplu cetățean”. Anunțul vine după scandalul de corupție de la Administrația Spitalelor (ASSMB), unde un director numit de Tomescu, Cristian Plută, a fost arestat de DNA.

Horia Tomescu, USRFoto: AGERPRES

„Astăzi este ziua în care am pus punct celei mai importante perioade din cariera mea politică, cea de viceprimar USR al Capitalei. Motivele sunt unele personale pentru că după cum bine știți, la finalul fiecărei zile ne gândim la sănătatea și binele nostru dar și a celor dragi”, a scris Tomescu pe Facebook.

„Mulțumesc colegilor pentru susținere și încredere și mulțumesc bucureștenilor pentru acești ani, în care am colaborat pentru dezvoltarea Bucureștiului, asigurându-i că rămân alături de ei, ca simplu cetățean care iubește acest oraș”, a adăugat el.

Pe 8 martie 2022, viceprimarul Horia Tomescu, care are în atribuții ASSMB, l-a numit director interimar al ASSMB pe Cristian Plută. Numirea a fost făcută după demisia fostului director, numit de administrația Firea. Pe 24 aprilie 2023, Plută a fost retrogadat în funcția de director general adjunct, în locul său fiind numită director general Oana Sivache, care până atunci a ocupat funcția de director general adjunct.

Cristian Plută, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, percepea de la firmele de construcții cărora le atribuia contractele de reparații la spitale un comision de 5% din valoarea contractelor, el propunându-i directoarei generale a instituției, Oana Sivache, să împartă banii din mită. De altfel, Plută i-ar fi dus directoarei, cu maşina instituţiei, o cutie de carton în care se aflau o parte din banii primiți pentru favorizarea unei firme.

Ce urmează după demisia lui Tomescu

„Îi mulţumesc lui Horia Tomescu pentru munca depusă până acum. USR Bucureşti va merge mai departe alături de Nicuşor Dan şi va avea o nouă propunere pentru postul de viceprimar care să asigure bunul mers al proiectelor începute şi să continue lupta anticorupţie cu îndârjire. Trebuie să fim siguri că Bucureştiul devine un oraş funcţional şi nu o vacă de muls banii contribuabililor", a declarat preşedintele USR Bucureşti, Vlad Voiculescu.

După demisia lui Tomescu funcția de viceprimar, care a revenit USR în negocierile cu PNL la București, rămâne vacantă. Astfel se dă startul negocierilor între useriști și liberali pentru ca postul să rămână la USR.

Potrivit unor surse politice, USR vrea să păstreze funcția de viceprimar de care sunt interesați consilierii generali Florin Covaci și Nicorel Nicorescu.

Cel mai probabil, votul pentru funcția de viceprimar ar urma să aibă loc luna viitoare.