Primele imagini cu noile autobuze electrice care vor ajunge în București, începând cu luna noiembrie, au fost postate marți, pe pagina de Facebook a viceprimarului Stelian Bujduveanu. Autobuzele sunt cumpărate de la firma BMC TRUCK & BUS din România, iar valoarea contractului este de 290.000.000 lei, potrivit datelor din sistemul electronic de achiziții publice.

Autobuze electrice BMC pentru BucureștiFoto: Stelian Bujduveanu/Facebook

„Cele 100 de vehicule sunt pregătite în acest moment pentru a fi livrate către Capitală. Autobuzele au 12 metri lungime, autonomie de minim 200 km între două încărcări succesive, tracțiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), baterii de acumulatori, podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, trei uși duble și aer condiționat”, a scris Bujduveanu pe pagina de Facebook.

Firma BMC TRUCK & BUS este din Ciorogârla, România, însă autobuzele sunt produse în China de ZTE Smart Auto, cu componente importate în mare parte din Europa, a declarat directorul executiv al BMC Trucks & Bus SRL, Silvia Colacea, pentru Spotmedia.ro.

Primăria Capitalei a organizat, începând din 2019, 4 licitații pentru achiziția celor 100 de autobuze electrice, primele trei fiind anulate.

La a patra licitație, lansată în iulie 2022, 6 firme au depus oferte: BMC Truck & Bus, Solaris Bus&Coach, Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, Mercedes- Benz Trucks & Buses Romania, New Kopel Car Import și Otokar Europe.

În decembrie anul trecut, municipalitatea a anunțat că oferta câștigătoare este cea depusă de firma turcească - Karsan Otomotiv Sanayi Ve Ticaret, însă nu trecuse perioada de contestații.

Dar BMC Trucks & Bus SRL a contestat rezultatul și a câștigat la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. În iunie 2023, Primăria Capitalei a comunicat în sistemul electronic de achiziții publice că firma BMC Trucks & Bus SRL a câștigat licitația, valoarea contractului fiind de 290.000.000 lei.

„Ce ne-au spus ei este că vor să livreze până la sfârşitul anului toate cele 100 de autobuze electrice. E uşor de înţeles, pentru că există o finanţare europeană pentru ele. Dacă le livrează până la sfârşitul lui 2023, putem să le plătim toţi banii în 2023, ceea ce toată lumea îşi doreşte. Dacă nu le livrează în 2023, trebuie să le punem pe Programul Operaţional Regional următor. Până se face ghidul, până se fac aplicaţiile, poate să mai întârzie şase-nouă luni până când putem să plătim. Şi, atunci, ei vor să le livreze pe toate 100 până la sfârşitul acestui an”, declara primarul general, Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă, în august.