De la începutul anului, scările rulante din Pasajul de la Universitate nu au mers aproape deloc. Primarul Nicușor Dan a anunțat în iulie că vor fi schimbate și că a fost lansată o procedură de achiziție. Licitația pentru achiziționarea noilor scări încă nu a fost finalizată, iar de reparat, scăzile vechi nu au mai fost reparate.

Scări rulante Universitate Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Pasajul de la Universitate este tranzitat zilnic de mii de persoane, fiind principalul acces spre stația de metrou, iar pentru persoanele cu mobilitate redusă este dificil să tranziteze zona, în lipsa scărilor rulante.

Contactat de Hotnews.ro, Marian Bârgău, directorul Administrației Străzilor din Primăria Capitalei, spune că licitația pentru achiziționarea noilor scări rulante se va finaliza săptămâna viitoare, fiind depuse 5 oferte, iar analiza tehnică a fost finalizată.

„Apoi urmează perioada de contestații, trebuie să vedem ce se întâmplă, dacă nu se depun contestații putem semna contractul, iar aproximativ 6 luni vom avea scările rulante noi”, a explicat Bârgău.

Întrebat de ce nu repară măcar o pereche de scări rulante până se finalizează achiziția celor noi, Bârgău spune că au fost reparate și în urmă cu două luni, dar fiind scări de interior, când plouă apar probleme și se strică.

„Aștept săptămâna viitoare de la firma care asigură mentenanța să facă o evaluare și să ne spună ce putem repara, ca să avem măcar una funcțională până vin cele noi. Din păcate, ele sunt de interior și nu rezistă chiar dacă le-am tot reparat. Reparațiile sunt foarte scumpe și nici nu putem să dăm foarte mulți bani acum, să le reparăm pe toate, dacă mai pot fi reparate, în condițiile în care peste câteva luni le înlocuim”, a explicat Bârgău.

Primăria Capitalei, prin Administrația Străzilor, a lansat pe 1 iulie licitația pentru achiziția noilor scări rulante. Valoarea estimată a contractului este de 3.512.605 lei, iar termenul pentru depunerea ofertelor a fost 3 august.

Obiectul contractului este achiziționarea a 8 bucăți scări rulante, inclusiv demontare și montare echipament, distribuite astfel: acces Teatrul Național - două bucăți; acces Spitalul Colțea - două bucăți; acces Universitate - două bucăți; acces Muzeul Universității - două bucăți. Durata contractului: 12 luni”, se arată în sistemul electronic de achiziții publice.

Scările rulante de la Universitate au fost puse în 2008, când Primăria Capitalei a modernizat întreg pasajul pietonal subteran. Lucrările de renovare ale pasajului au costat 18.866.149 lei, iar pentru scări s-au platit 249.058, 71 lei fără TVA, potrivit datelor comunicate de Primăria Capitalei la vremea respectivă. Acestea au fost în garanție timp de patru ani, până în 2012, dar de atunci tot se strică. Uneori nu au funcționat luni întregi deoarece municipalitatea nu mai avea contracte pentru mentenanță. Alteori, imediat ce au fost reparate s-au stricat din nou.