Circulația pe Pasajul de la Doamna Ghica va fi deschisă joi, după ora 10.00, a declarat pentru HotNews.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. Pasajul este făcut de Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 2 contribuind cu o parte din bani. Lucrările sunt finalizate cu o întârziere de peste 3 ani, termenul inițial fiind mai 2020. Pe perioada lucrărilor, circulația în zonă a fost de coșmar, mai ales în timpul anului școlar, și în perioada în care circulația tramvaiului 21 a fost închisă.

Pasajul Doamna Ghica din ColentinaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Primăria Capitalei încă nu a anunțat oficial data la care va fi deschis pasajul. Șoferii care parcau în zonă și ocupau o bandă de circulație au fost notificați de luni să își mute mașinile pentru realizarea marcajelor rutiere și ca să nu blocheze circulația deoarece joi se va deschide circulația pe pod.

Lucrările la pod și testele de siguranță au fost finalizate, mai sunt însă de făcut mici lucrări la parcarea de sub pod, dar asta nu împiedică deschiderea circulației.

Pasajul de la Doamna Ghica este făcut de Primăria Capitalei, constructorul fiind Compania Municipală Trustul de Clădiri Metropolitane. Valoarea lucrărilor de proiectare și execuție a fost estimată la 110.034.377,95 lei fară TVA.

Lucrările la pasajul de la Doamna Ghica au început în 2018 și aveau termen de finalizare mai 2020. Din cauza datoriilor uriașe lăsate moștenire de administrația Firea și din cauză că au fost blocate conturile Primăriei Capitalei, imediat după alegerile din septembrie 2020, lucrările la pod au fost sistate.

Au fost reluate abia în iulie 2021, Primăria Sectorului 2 contribuind cu o parte din bani.

„Fosta administraţie ştia din 2019 că o să urmeze un blocaj financiar şi totuşi s-a lansat în aventura asta. La momentul când s-au blocat conturile şi implicit şantierul, lucrările erau la 48% executate şi 37% plătite. Am reuşit să deblocăm conturile, să putem să plătim investiţii, între timp am plătit restul de plată către antreprenor, am semnat în iunie un acord cu Primăria Sectorului 2, prin care noi punem 110 milioane de lei şi Primăria Sector 2 pune 30 de milioane de lei şi în felul ăsta avem perspectiva să terminăm această lucrare”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, în iulie 2021, când s-au reluat lucrările la pasaj.

Apoi au fost probleme cu licitația pentru tablierul metalic, fiind atribuită abia din a treia încercare.

Licitația pentru tablier a fost atribuită abia la începutul lui 2022, iar termenul de livrare a fost de 7 luni de la data semnării contractului, respectiv în august 2022. Piesele metalice au venit la timp, însă montarea tablierului a durat din septembrie 2022 până în aprilie 2023.

Pasajul este făcut de Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 2 contribuind cu o parte din bani. Pasajul este prevăzut cu două benzi pe sens. Are o lungime de 216 m, iar rampele de acces au lungimi de 96 m.