O jurnalistă acuză Primăria Arad că i-a solicitat o taxă de 7,8 lei pentru a-i da informații despre tăierea celui mai bătrân stejar din oraș, bani pentru "contravaloarea serviciului de identificare şi scanare a documentelor solicitate".

Piata Unirii din TimișoaraFoto: DreamsTime

Jurnalista Adriana Barbu, de la publicaţia Special Arad, a declarat joi, pentru AGERPRES, că a solicitat Primăriei Arad - în baza Legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public - să-i pună la dispoziţie documentele care au stat la baza deciziei de sacrificare a copacului, iar răspunsul a venit după două săptămâni, alături de invitaţia de a trece pe la Casieria Primăriei pentru a achita suma de 7,8 lei. Primăria i-a transmis că este vorba de "contravaloarea serviciului de identificare şi scanare a documentelor solicitate".

  • "Nu mi s-a întâmplat niciodată să îmi fie solicitat să achit vreo taxă pentru răspunsurile formulate la cererile mele adresate în baza Legii liberului acces la informaţii de interes public şi nici să aud de la alţi ziarişti că au achitat sume de bani pentru solicitările lor în baza acestui act normativ, deşi am deja 20 de ani de presă.
  • Cererea cuprinsă în textul mail-ului primit de la Primăria Arad m-a şocat, ca atare. Desigur, vorbim de o sumă mică şi de câteva documente ale Primăriei Arad care au fost scanate de angajaţii de aici, special pentru a răspunde cererii mele, chiar dacă nu am primit exact ce am solicitat (lipseşte chiar actul pe care l-am nominalizat în cerere), dar până acum nu am mai păţit aşa ceva, deşi am trimis cereri pe Legea 544 mult, mult mai stufoase altor primării din ţară", a declarat jurnalista Adriana Barbu.

Contactaţi de AGERPRES, reprezentanţii Biroului de presă al Primăriei Arad au spus că există o taxă specială la nivelul administraţiei locale în baza căreia jurnalistei i s-a solicitat să achite cei 7,8 lei.

"Conform HCLM. Nr.1/2005, actualizată prin HCLM nr. 688/2022, a fost aprobată taxa specială pentru identificare în arhivă, copiere şi vizare pentru conformitate cu originalul a unor documente de către compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Arad", a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ralu Cotrău, care a admis că e primul caz de taxare a unui jurnalist.

Primăria Arad a fost criticată în spațiul public după ce în luna mai a tăiat cel mai bătrân stejar din oraş, care avea aproximativ 150 de ani şi se afla într-un parc din centrul municipiului, invocându-se că era un pericol pentru siguranţa oamenilor. Mai mulți specialiști au contrazis însă administrația locală.

  • "Primăria Arad a tăiat cel mai în vârstă, cel mai gros şi monumental stejar din oraş, un copac situat la câţiva zeci de metri de Primărie. I-am cunoscut cu o zi înainte de data de 26 mai pe angajaţii de la serviciul edilitar din Primărie, persoane bine intenţionate, dar hotărârea lor de a tăia un astfel de copac este total eronată.
  • Siguranţa populaţiei nu intră în discuţie în acest caz, aducând argumente cum este prezenţa unei scorburi situate la 2 metri înălţime. O astfel de scorbură nu ar fi dus la ruperea acestuia, iar scorbura respectivă mai mult ca sigur a fost folosită ca loc de adăpost şi reproducere pentru lilieci, exact în această perioadă.
  • Se vede clar în toate secţiunile că lemnul nu are nicio urmă de putrefacţie şi dacă veneam peste 100 de ani în parc, stejarul era tot acolo", a scris inginerul silvic Ovidiu Pârv, fost director al Administraţiei Parcului Naţional Lunca Mureşului.

El a adăugat că Primăria Arad a cumpărat în 2019 un tomograf special pentru arbori, cu ajutorul căruia se putea diagnostica stejarul sacrificat.

Foto: dreamstime.com