Consiliul General al Municipiului București a votat joi studiul de oportunitate ca Primăria Capitalei să cumpere 250 de tramvaie noi în București, în plus față de cele 100 achiziționate de la Astra Arad care vor veni până în 2024. Conform studiului de oportunitate, valoarea investiției este estimată la 836 milioane euro fără TVA.

Linia tramvaiului 21Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Studiul de oportunitate recomandă achiziționarea a 250 tramvaie după cum urmează:

  • 100 tramvaie gama de 27 metri (din care 10 bidirecționale)
  • 100 de tramvaie din gama de 36 metri unidirecționale
  • 50 de tramvai din gama de 45 metri.

Sursele de finanțare identificate în studiul de oportunitate sunt Planul Național de Redresare şi Reziliență al României și Programul Operaţional Regional București-Ilfov 2021-2027.

„Sunt optimist că vom găsi finanțarea din fonduri europene și din împrumuturi”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

„Obiectivul general al investiţiei este îmbunătățirea transportului public în Municipiul Bucureşti prin achiziția de tramvaie. Acest obiectiv implică reducerea emisiilor de carbon şi creşterea atractivității transportului public în comun, prin asigurarea de condiții superioare (vehicule moderne, cu podea joasă, 100% electrice cu zero emisii, mai rapide, mai puțin zgomotoase, cu facilități STI - sisteme tehnice inteligente), respectiv prin oferirea alternativelor de transport, descurajarea deplasărilor cu autoturismul personal şi creşterea numărului de persoane care vor utiliza transportul public, printr-o abordare integrată bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) regiunea Bucureşti - Ilfov”, se arată în referatul de aprobare semnat de Nicușor Dan.

STB are în prezent un parc de 445 de tramvaie, cu o vechime medie de 20 de ani, cele mai vechi fiind în folosință de 48 de ani. Peste 80% din tramvaiele operate de STB au durata de funcționare depășită, potrivit studiului de oportunitate.