​Pe 1 iunie s-a deschis un nou parc în București, parcul Liniei, construit în Sectorul 6 de-a lungul unei foste linii de tren din Militari. Este finalizată o primă etapă din acest parc care va deveni cel mai lung din România, când va fi complet gata. Dar cum este parcul? Ce este bine și ce este mai puțin grozav.

Parcul Liniei, BucurestiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Parcul Liniei este la câteva minute de mers pe jos de Plaza Mall și de stația de metrou Lujerului. Este lung, dar foarte puțin lat. Parcul, construit de-a lungul unei foste linii de cale ferată, a fost plin de lume în prima zi în care a fost deschis publicului.

Locurile de joacă sunt spectaculoase, iar pe 1 iunie s-au format cozi la platformele din frânghii unde copiii se puteau urca, la câțiva metri deasupra solului. Cele mai interesante zone din noul parc sunt locurile de joacă pentru copii și fântâna cu țâșnitori la nivelul asfaltului unde era distracție mare (mulți copii se bălăceau). Locurile de joacă au 2.000 mp și cele mai multe sunt cu lemn și frânghii.

Sunt și terenuri de sport, iar în prima zi au fost aduse și hamacuri, dar și scaune moi, de puf. Iarba era tăiată impecabil.

În parc sunt ceva arbori, dar nu este prea multă umbră, lucru care ar trebui să se rezolve cu trecerea anilor. În parcul Liniei, faza 1, au fost plantați 1.800 de arbori și arbuști și 3.000 de flori.

Parcul, fiind abia în prima fază, nu este prea mare, iar un adult îl poate parcurge în câteva minute. În afară de locul de joacă și de terenurile de sport nu sunt încă alte activități, dar promisiunile sunt că acest lucru se va schimba.

Există două terenuri de baschet, un skatepark, 1,1 km de piste de biciclete

În luna mai 2022 au început lucrările la prima etapă, între Cora Lujerului și Gara Cotroceni. Suprafața este de 45.000 mp.

Practic, pentru acest parc este amenajată fosta cale ferată, ce deservea mai multe fabrici, și terenul adiacent, pe o lățime de 400 de metri.

Lucrările la Faza 2, cuprinsă între Gara Cotroceni și Bd. Doina Cornea, vor începe luna viitoare și vor fi gata până la finele anului, promite Primăria sectorului 6. Terenul de 16.000 mp a fost curățat.

Lucrările la Faza 3, între Lujerului și Valea Cascadelor, vor începe anul viitor, dacă CFR rezolvă problemele de proprietate a unei linii ferate deținute de un privat. Primăria Sectorului 6 a finalizat studiul de fezabilitate și va scoate anul acesta la licitație procedura de proiectare și execuție. Faza 3 va fi cea mai lungă: 80.000 mp.

Promisiunea este că atunci când va fi complet gata, Liniei va fi un parc de 4 km, promenadă, care va conecta Valea Cascadelor cu zona Doina Cornea, unde este și AFI Cotroceni.