„Este cel mai mare parc liniar din Europa și primul parc Militari, din Sectorul 6. Va avea 4,2 km lungime, de-a lungul fostei linii de tren, care trecea, pe vremuri, pe lângă APACA și pe lângă tot Cartierul Militari”, anunță Primăria Sectorului 6, care precizează că de pe 1 iunie va fi deschisă publicului prima bucată din acest parc, o suprafață de 45.000 mp între Cora Lujerului și Gara Cotroceni.

Paercul LinieiFoto: Ciprian Ciucu Facebook

Ciucu, despre Parcul Liniei: „Cel mai mare parc deschis în București din '89 încoace”

„Cel mai mare parc deschis în București din '89 încoace, 5 hectare, doar faza I. În Militari. Pe 1 iunie vă aștept în parc. Va fi drăguț. Fără mare tam-tam și inaugurări faraonice. Doar un program simplu pentru cei mici.

Să nu uitați ce dezastru urban era aici. Teren industrial, contaminat, un focar de infecție. Și încă o veste bună. Până la sfârșitul anului va fi gata faza II, încă 2,5 hectare”, a scris și primarul Ciprian Ciucu în urmă cu câteva zile.

FOTOGALERIE - Parcul Liniei, faza I, înainte de deschidere:

Sursa foto: Primăria Sectorului 6

---

Sursa foto: Ciprian Ciucu / Facebook

Despre Parcul Liniei care s-a făcut peste unde ar trebui să treacă trenul metropolitan promis de Nicușor Dan

Parcul Liniei se va întinde de la bd. Doina Cornea (în spatele AFI Cotroceni) până la Valea Cascadei, pe fosta cale ferată de pe strada Liniei, abandonată de 20 de ani. Practic este amenajată fosta cale ferată, ce deservea mai multe fabrici, și terenul adiacent, pe o lățime de 400 de metri.

În luna mai 2022 au început lucrările la prima etapă, între Cora Lujerului și Gara Cotroceni. Termenul de finalizare era mai 2023.

Parcului Liniei se află în Militari și urmează practic să fie amenajată fosta cale ferată, ce deservea mai multe fabrici, și terenul adiacent, pe o lățime de 400 de metri.

Pe această cale ferată ar urma să treacă însă trenul metropolitan, promis de Nicușor Dan în campania electorală. Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune însă că lucrările sunt reversibile, iar dacă proiectul trenului metropolitan se va implementa, băncile și restul amenajărilor se pot ridica fără probleme.

Linia ferată nu mai este de ani buni folosită.

„Eu fac lucrări care sunt perfect reversibile, pun băncuțe, iarbă. Eu nu susțin proiectul trenului metropolitan, consider că este inutil. De ce? 200 de metri, pe bd. Iuliu Maniu este metrou, pe bd. Timișoara este tramvai, vom extinde linia peste Șoseaua de Centură. O asemenea investiție nu se justifică fiindcă am alternative”, spunea anul trecut Ciprian Ciucu pentru HotNews.ro.

Primarul Sectorului 6 mai spunea că proiectul este imposibil de realizat în acest mandat și până se face ar fi păcat ca acest loc să stea în paragină. Acesta mai spunea că linia de tren va împărți Sectorul 6 în două și vor fi mai multe treceri la nivel cu calea ferată cu barieră, care vor produce ambuteiaje.

Date despre proiectul Parcul Liniei:

  • Valoarea contractului ca urmare a licitatiei: 13.564.243 Lei, fara TVA
  • Durata de execuție: 12 luni
  • Suprafața totală faza I: 42.098 mp
  • Suprafara skate park: 1.415 mp
  • Suprafata locuri de joacă pentru copii: 2.532 mp
  • Suprafata loc pentru câini: 1.919 mp
  • Terenuri de sport: două terenuri de baschet, un teren de fotbal
  • Iluminat, fantani dry-deck, mobilier urban
  • Pe șina de tren se va pune un deck de lemn.

Lucrarea este executata de asocierea formata din: Garden Center Grup SRL, Ro-Verde Landscaping SRL, Cris Garden SRL, Geca Impex PM SRL, DFS Centr Grup SRL.

Parcul Linei include piste de biciclete, terenuri de baschet, skatepark, loc de joacă pentru copii, spațiu pentru câini, fântână drydeck, hamace, fotolii tip puf.

FOTOGALERIE Cum arăta zona la începutul lucrărilor de amenajare: