Consiliul Local Sector 3 a aprobat luni alocarea a 30 milioane lei pentru construirea a două fântâni arteziene, una în Parcul IOR și alta în Parcul Teilor, proiect propus de Primăria condusă de Robert Negoiță. Potrivit indicatorilor tehnico-economici propuși, cele două arteziene urmează să fie amplasate pe lacurile din parcuri, pentru cea din Parcul Titan prețul estimat fiind de 20 milioane lei, iar pentru cea din Parcul Brățării - 10 milioane lei.

Parcul IOR primăvaraFoto: HotNews/Catiusa Ivanov

Primăria Sectorului 3 vrea să construiască o fântână arteziană în Parcul Alexandru Ioan Cuza (parcul IOR), în zona dintre podul IOR peste lac şi Insula Pensionarilor.

„Pe mal, zona de intervenție va fi delimitată de limita opusă lacului a aleii perimetrale între podul de acces pe Insula Pensionarilor şi limita unde această alee intră sub podul carosabil de pe Bulevardul Liviu Rebreanu”, se arată în proiectul de hotărâre.

Propunerea este ca fântâna arteziană să fie compusă din 4 platforme plutitoare din oțel inoxidabil pe care se vor amplasa echipamentele destinate jocurilor de apă. Fântâna arteziană va avea și muzică.

„Cele patru platforme vor avea dimensiuni diferite iar ca tip de jocuri vor fi similare pentru a exista o armonie în spectacolele de apă. Platformele vor fi numerotate de la 1 la 4 (de la vest la est). Ca şi jocuri de apă, fântâna va avea 9 jocuri distincte dispuse pe suprafața fiecărei platforme. Fântâna arteziană va fi de tipul muzical, jeturile și luminile fiind sincronizate pe muzică”, se arată în document.

Cele 9 jocuri de apă sunt de tipul: umbrelă de apă, parabolice perimetrale, parabolice independente, jet apă cu aer comprimat, jet pivotant pe o axă, jet pivotant pe două axe, jet înalt gol pe interior, jet multiform şi jet pulverizare apă.

Valoarea totală a lucrărilor este estimată la 20.251.818,80 lei inclusiv TVA, potrivit proiectului de hotărâre, iar durata de execuție a lucrărilor 6 luni.

Despre fântâna arteziană de peste 10 milioane lei din Parcul Teilor

De asemenea, Primăria propune ca fântâna arteziană din Parcul Teilor să fie amplasată tot pe lac, aceastea fiind asemănătoare.

„Se va construi o fântâna arteziana formată dintr-o platformă plutitoare din oțel inoxidabil pe care se vor amplasa echipamentele destinate jocurilor de apă. Ca şi jocuri de apă, fântâna va avea 9 jocuri distincte dispuse pe întreaga suprafața a lacului. Fântâna arteziană va fi de tipul muzical, jeturile fiind sincronizate pe muzică”, se arată în proiectul de hotărâre.

Jocurile de apă vor fi de tipul: umbrelă de apă, parabolice perimetrale, parabolice independente, jet apă cu aer comprimat, jet pivotant pe o axa, jet pivotant pe două axe, jet înalt gol pe interior, jet multiform şi jet pulverizare apa.

„Obiectivul de investiții propus are ca scop punerea în valoare a Parcului Teilor. Parcul a fost inaugurat în anul 2020, iar lacul construit are o suprafaţă de 4.342 mp. Realizarea obiectivului va avea un impact pozitiv asupra zonei şi a populației. Prezenţa unui ansamblu de fântâni arteziene modern va capta publicul prin atragerea lui atât către serviciile din categoria cultură/ entertainment cât şi către modul sănătos de petrecere a timpului în aer liber”, motivează reprezentanții Primăriei Sectorului 3 investiția.

Amenajarea fântânii arteziene se estimează că va costa circa 10.925.188 lei inclusiv TVA, iar durata de execuție este de 6 luni.