Instanța a anulat amenda de 7.000 lei dată de ISC primarului Nicușor Dan fiindcă nu a dat certificat de urbanism pe un spațiu verde, a anunțat primarul pe pagina de Facebook. Amenda a fost dată de ISC fiindcă Nicușor Dan nu a emis certificat de urbanism pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe spațiul verde de pe bd. Primăverii 1A.

Strada Primăverii 1Foto: Google Maps

„Justiția ne dă dreptate în cazul Primăverii 1, unde s-a dat un PUZ pentru construcția unui bloc pe spațiul verde. De 7 luni, Inspectoratul de Stat în Construcții refuză sa verifice legalitatea acestui PUZ. În schimb, ne-a amendat pe noi pentru că nu am emis certificatul de urbanism pentru bloc. Ieri, instanța a anulat această amendă”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Decizia instanței poate fi atacată cu recurs.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat DNA și Inspectoratul de Stat în Construcții, în luna noiembrie 2022, cu privire la ”nelegalitatea” Planului Urbanistic Zonal aprobat în 2019 de Consiliul General pentru construirea unui bloc de 5 etaje pe strada Primăverii 1 A deși terenul era încadrat ca spațiu verde. Primarul spunea la vremea respectivă că din pix a fost făcut proprietarului un cadou de cel puțin 3 milioane de euro.

  • ”Am sesizat DNA, Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul pentru nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1 care prevede construirea pe un teren prevăzut ca spațiu verde în PUZ Zone Construite Protejate. Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puțin 3 milioane euro.
  • Întrebare retorică. Ce credeți că va face Inspectoratul de Stat în Construcții?
  • Va constata nelegalitatea PUZ-ului și va solicita Prefectului să îl atace în instanță? (din păcate primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului) Sau mă va amenda cu 5000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, a scris primarul Nicușor Dan, în noiembrie 2022, pe pagina de Facebook.

Este vorba despre Planul Urbansistic Zonal Primăverii 1, aprobat de Consiliul General al Municipiului București prin HCGMB 713/18.12.2019. Avizul de urbanism a fost semnat de fostul arhitect șef al orașului, Ștefan Dumitrașcu, pe 10.07.2019. Plângerea penală făcută de Nicușor Dan îl vizează pe Ștefan Dumitrașcu.

Prin Planul Urbanistic Zonal a fost aprobată la intersecția străzii Primăverii cu bd. Aviatorilor construirea unui bloc de 5 etaje, plus etaj tehnic - 26,5 m pe 50% din teren. Beneficiarul proiectului a fost Practic SA, iar proiectant MT SPACETIME.

Înainte de aprobarea PUZ-ului, proprietarul putea construi doar pe 40% din teren, o clădire de maxim 13 m înălțime. În avizul de urbanism nu scrie că terenul este spațiu verde.

Potrivit confidas.ro, Practic SA este deținută în proporție de circa 48% de Radu Dimofte, cunoscut drept fost partener de afaceri al lui Puiu Popoviciu.

În 2021, terenul a fost cumpărat de dezvoltatorul israelian Hagag, pentru circa 8 milioane de euro.