Primăria Sectorului 3 este acuzată de Primăria Sectorului 4 că și-a însușit fără drept designul pasajului „Europa Unită”, de la intersecția străzii Turnu Măgurele cu bd. Metalurgiei și l-a aplicat la pasajul de la ieșirea spre Autostrada Soarelui. Primăria Sectorului 4 s-a adresat instanței și a obținut o ordonanță preşedinţială care obligă Primăria Sectorului 3 „să înceteze orice act de utilizare, în orice formă sau mod, cu privire la ”suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex”, dar decizia poate fi atacată cu recurs. Primarul Robert Negoiță spune că proiectul nu a fost copiat, ci doar s-au inspirat din el, în lume fiind mai multe pasaje de genul acesta.

Pasajul Europa Unită - 1Foto: Primaria sector 4

Ambele pasaje sunt în lucru, fiind începute în primăvara lui 2022. Pasajul Primăriei Sectorului 3 este chiar mai avansat decât cel al Primăriei Sectorului 4, o parte din structura metalică de deasupra fiind montată. Mărul discordiei între cele două instituții este structura metalică de deasupra pasajului care are forma unui vortex, Primăria Sectorului 4 acuzând că aceasta a fost copiată de Primăria Sectorului 3.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a prezentat încă din martie 2022, pe pagina de Facebook, cum arată pasajul „Națiunile Unite” și vortexul curcubeu.

La vremea respectivă, pasajul făcut de Primăria Sectorului 3 la ieșirea spre Autostrada Soarelui arăta diferit, adică nu avea această structură de tip vortex, potrivit randării puse pe panoul de șantier. Iar în luna aprilie a acestui an, când a început să fie montată, a început scandalul.

Pe 6 aprilie, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a și acuzat Primăria Sectorului 3 că a copiat fără scrupule designul pasajului.

„Îmi exprim însă regretul și dezamăgirea că PROPRIETATEA INTELECTUALĂ A CONCEPTULUI PASAJULUI EUROPA UNITĂ a fost ÎNSUȘITĂ de către Sectorul 3 al Capitalei, fără respectarea celor mai elementare norme deontologice și de protecție oferite de lege proprietății intelectuale. Cu alte cuvinte, Sectorul 3 a copiat fără scrupule proiectul sectorului nostru! Mai exact, a desconsiderat munca de 2 ani a unei echipe de specialiști (ingineri, designeri și arhitecți), originali, creativi și dedicați muncii lor. Vă asigur însă, că am întreprins și că voi întreprinde toate demersurile legale, menite să protejeze proprietatea comunității Sectorului 4”, a scris Băluță.

Tot la începutul lunii aprilie, Primăria Sectorului 4 a dat în judecată Primăria Sectorului 3. În primul proces a cerut o ordonanță preşedinţială pentru obligarea Sectorului 3 „la încetarea oricărui act de utilizare în orice formă sau mod care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Sectorului 4 cu privire Ia „suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex". Aceasta este o procedură de oprire a lucrărilor în regim de urgență. Litigiul a fost câștigat pe 17 mai, însă se poate face recurs.

În al doilea proces, Primăria Sectorului 4 a cerut Primăriei Sectorului 3:

  • obligarea Sectorului 3 la încetarea oricărui act de utilizare în orice formă sau mod care încalcă drepturile de proprietate intelectuală ale Sectorului 4 cu privire la „suprastructura metalică cu iluminare arhitecturală tip Vortex";
  • obligarea pârâtei la furnizarea informatiilor relevante privind sursa, maniera în care au fost obtinute planșele/schitele precum orice date relevante cu privire la opera apartinând reclamantei;
  • obligarea Sectorului 3 la publicarea dispozitivului hotărârii care urmeaza să fie pronuntată de instantă cinci zile consecutiv pe site-ul oficial propriu precum și în 2 publicatii cotidiene;
  • obligarea Sectorului 3 să plătească daune morale de 10 lei și cheltuielile de judecată.

Potrivit datelor furnizate de Primăria Sectorului 4 la solicitarea HotNews.ro, suprastructura metalică de tip vortex cu iluminare arhitecturală tip a fost autorizată prin Autorizația de construire nr. 65/13651/25.02.2021.

„În 20.12.2021, a fost începută proiectarea, prin Contractul Subsecvent de Servicii nr. 40 încheiat sub nr. 820 din 20.12.2021. Prin acest contract, s-a stabilit faptul că, la finalizarea proiectării, drepturile de proprietate intelectuală revin și apartin în exclusivitate și în mod neechivoc SECTORULUI 4. Documentația ne-a fost predată opt luni mai târziu (19.08.2022), moment în care S4 a devenit proprietarul drepturilor de proprietate intelectuală asupra Vortexului”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Sectorului 4.

Cum arată acum pasajul Europa Unită

Cum va arăta pasajul la final - randare

Sursa Foto: Primăria Sectorului 4

Primăria Sectorului 3 a autorizat pasajul de la ieșirea spre autostradă pe 28.01.2022, potrivit datelor de pe panoul de șantier, iar la vremea respectivă pasajul arăta diferit, potrivit randărilor publicate.

Tot în aprilie 2023, Sectorul 4 a început și demersurile legale de înregistrare la OSIM (20.03.2023), cererea fiind în curs de soluționare, iar conceptul architectural al construcției de iluminat public de tip Vortex este, din aprilie 2023, înscris la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.

Reprezentanții Primăriei Sector 4 susțin că au notificat Primăria Sectorului 3 cu privire la această speță, dar fără rezultat.

  • „Primăria Sectorului 4 a notificat Sectorul 3 cu privire la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală deținute de Sectorul 4, solicitând ca Secretarul UAT Sector 3 să nu emită vreun act care ar acorda o aparență de legalitate a structurii Vortex și care ar încălca drepturile de proprietate intelectuală a Sectorului 4.
  • În ciuda acestor demersuri publice, în Sectorul 3, a început construirea unei structuri arhitecturale similare celei asupra căreia deținem drepturi de proprietate intelectuală, pentru care nu există dovezi că ar fi fost autoritzată în sens legal. Ba mai mult, reprezentanții PS3 au explicat în detaliu, în cadrul unei conferințe de presă, modul de realizare a structurii de iluminat public a pasajului din Theodor Pallady, structură care, potrivit descrierii, este identică, atât ca formă, cât și conceptual, cu Vortexul deținut în mod legal de Sectorul 4.
  • În același timp, pentru a lămuri situația similarității, Sectorul 4 a solicitat efectuarea unei expertize extrajudiciare, care a statuat fără puțință de tăgadă faptul că, în orice situație posibilă, structura prezentată de Sectorul 3 este similară cu cea asupra căreia Sectorul 4 deține drepturile de proprietate intelectuală”, se arată în răspunsul trimis de Primăria Sectorului 4.

Cum arată acum pasajul de la ieșirea spre Autostrada Soarelui

Negoiță: „Eu am văzut niște imagini, într-adevăr seamănă, dar e proiect unicat, nu e copiat”

Contactat de HotNews.ro, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, spune că nu a copiat designul pasajului.

„Asta este o chestie pe care proiectanții trebuie să o spună pentru că noi nu facem proiectare, noi facem execuție. Avem un contract de proiectare, disputa nu este de ieri, de azi, dânșii au impresia că am copiat proiectul dumnealor, proiectanții noștri ne-au transmis o adresă că așa ceva nu există, că proiectul nostru este original și e asumat de dânșii. Și dacă ar fi să fie o problemă, nu e problema noastră, e problema proiectanților. Nu mai știu să vă zic cum îi cheamă pe proiectanți, este o societate. Eu am văzut niște imagini, într-adevăr seamănă, dar e proiect unicat, nu e copiat”, a explicat Negoiță.

Întrebat dacă va pune și acele lumini curcubeu peste structura metalică, ca în proiectul Sectorului 4, Negoiță spune că va pune lumini, dar nu curcubeu.

„Nu știu despre ce curcubeu vorbiți. Nu știu cum pun ei. Mie mi-a prezentat Daniel acum ceva timp un proiect foarte interesant, care mi s-a părut atât de interesant încât ne-am inspirat și noi, dar ne-am inspirat, nu am copiat. Nici nu puteam copia, că nu aveam proiectul. Iar astfel de pasaje să știți că sunt multe în lume”, a explicat acesta.

Primarul Negoiță spune că nu va opri lucrările.

„În mod evident că mergem mai departe, trebuie să circule cetățenii pe acolo în iunie, vom ieși cu toții la mare pe acolo în iunie. Dar repet, ordonanța spune clar să oprim lucrările care copiază proiectul de la Sectorul 4. 100% corectă ordonanța, dar noi nu copiem proiectul de la Sectorul 4, nu are legătură”, a explicat Negoiță pentru HotNews.ro.

Întrebat de ce a fost modificat proiectul față de varianta inițială, de la autorizarea podului, primarul spune ca să fie mai frumos: „cu ceva timp în urmă am decis să modificăm, ca să-l facem să arate mai bine”.

Despre Pasajul „Europa Unită”

Lucrările au început în luna februarie 2022 și au termen de finalizare 18 luni din momentul în care s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, undeva în iunie 2023.

Pasajul este aproape gata, mai fiind de montat suprastructura metalică, aceasta nefiind încă adusă în șantier.

Pasajul poartă numele Europa Unită. Lucrările sunt făcute de Drum Concept SRL, iar valoarea proiectului este 85.801.655,84 lei cu TVA.

Cu o lungime de peste 650 de metri, pasajul va avea două benzi de circulație pe fiecare sens și va supratraversa Șoseaua Berceni.

Despre pasajul de la ieșirea spre A2 /intersecția bd. Theodor Pallady cu str. Drumul între Tarlale

Lucrările au început în luna aprilie 2022, iar termenul de finalizare, anunțat de primarul Robert Negoiță, era sfârșitul anului 2022.

Investiția se ridică la 38 milioane de lei, potrivit informațiilor date până acum publicității. Constructorul este una dintre firmele Primăriei - ALGORITHM RESIDENTIAL S3 - care a făcut și parcarea de pe bd. Decebal. Pe panoul de șantier, data de finalizare a pasajului este aprilie 2023. Termenul a fost depășit, dar pasajul încă nu este gata, mai fiind lucrări de montare a suprastructurii metalice.