Comisarii Gărzii de mediu București au dat amenzi de 80.000 de lei pentru că Primăria Sectorului 5 a betonat o parte din grădina unui bloc de pe strada Făt Frumos pentru a face un trotuar, iar arborii au fost „prinși” între dale. Amenda a fost dată societăților care executau lucrările, iar reprezentanții Primăriei spun că vor verifica dacă lucrările făcute respectă autorizația de construire.

Strada Făt FrumosFoto: Google Street View

„Comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti au fost sesizaţi că în str. Făt Frumos, din sectorul 5 al Capitalei, se desfăşoară lucrări pentru înlocuirea bordurilor, extinderea trotuarelor, pavări cu dale de beton şi borduri în grădinile blocurilor, toate aceste operațiuni în detrimentul spaţiilor verzi și ai copacilor din zonă.

O echipă de comisari GNM s-a deplasat la faţa locului şi a constatat că cele reclamate se confirmă. Executanţii lucrărilor au intervenit asupra spaţiului verde pe anumite porţiuni situate în perimetrul blocurilor, practic desfiinţându-l prin pavare şi betonare, inclusiv arborii fiind încadraţi în trotuar”, a postat Garda de Mediu București pe pagina de Facebook.

Pe lângă amenzile de 80 de mii de lei, a fost aplicată şi sancţiunea complementară de desfiinţare a lucrărilor şi aducerea terenului la starea iniţială.

„Ca măsură suplimentară, comisarii au impus interzicerea schimbării destinaţiei sau reducerea suprafeţelor terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism”, se mai arată în postarea de pe facebook.

Contactat de HotNews.ro, Rareș Hopincă, city managerul Sectorului 5, a declarat că în zonă se fac lucrări de regenerare urbană, lucrarea este făcută de societatea Primăriei, Infrastructură 5, iar firmele amendate sunt subcontractori.

„Au fost amendați doi subcontractori pentru lucrările făcute pe strada Făt Frumos, în zona adiacentă Parcului Sebastian, unde se înființează noi alei pietonale și s-a intrat în grădina blocului. Vom face verificări dacă firmele respectau prevederile autorizației de contruire, dacă le respectau vom contesta amenda, dacă nu le respectau vom solicita aducerea la starea inițială”, a explicat Hopincă.

Întrebat dacă acesta este un caz izolat sau Primăria Sectorului 5 are o politică în acest sens, să taie din grădinile blocurilor pentru a face trotuare sau locuri de parcare, acesta spune că depinde de la caz la caz.

„Sunt zone unde se intră în grădinile blocurilor, acolo unde nu sunt trotuare sau acestea sunt ocupate de mașini, și se face spațiu verde în compensare, desființăm platforme betonate. În marile aglomerări de blocuri pietonul nu are pe unde să circule”, a explicat Hopincă.