Pasajul pietonal Latin, care face legătura între strada Lipscani și Piața Sf. Gheorghe, este murdar, plin de fecale și miroase a urină. Pasajul a fost renovat în 2017, înainte fiind într-o stare jalnică, pe pereți fiind puse basoreliefuri de circa 4 milioane de lei. O perioadă a fost curat, apoi problemele au reînceput. În prezent, în pasaj este mizerie întărită, pereții au fost mâzgăliţi, sculpturile de 4 milioane lei murdărite, iar mirosul este insuportabil.

Pasajul LatinFoto: HotNews/Catiusa Ivanov

Pasajul se află în centrul Capitalei și este tranzitat zilnic de sute de oameni, printre care și turiști.

Cum arată acum pasajul Latin

Cum au ajuns basoreliefurile de 4 milioane lei în pasaj

Pasajul a fost renovat inițial în perioada 2011-2012 . Atunci, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din Primăria Capitalei a plătit 1,86 milioane lei pentru realizarea unor machete turnate în ipsos și care ilustrează scene de pe columna lui Traian, harta Imperiului Roman în timpul împăratului Traian, harta Daciei în timpul împăratului Traian, harta Bucureștiului în timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, pentru decorarea pasajului.

Pentru realizarea în bronz a efigiilor reprezentând portretele "Împăratul Traian" și a "Regele Decebal", care sunt și acum în pasaj, s-au plătit încă 700.000 lei.

În 2015, instituția a mai plătit 1,6 milioane de lei pentru turnarea în bronz a basoreliefurilor din Pasajul pietonal Latin, pentru care s-au făcut machete în 2012.

Artistul care a primit aceste lucrări în valoare de peste 4 milioane lei este Valentina Adriana Ivan, contractele fiind atribuite prin negociere.

Sculpturile au fost puse în pasaj abia în 2017, după ce pasajul a fost din nou renovat de Primăria Capitalei, fiind în paragină.

Cum arăta pasajul în 2017, înainte de renovare