Mai sunt câteva zile până la 1 mai, dar Sectorul 1 nu are în continuare buget, deși documentul a fost aprobat pe 28 martie. Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză consilierii PNL și PSD că au adoptat un buget nelegal, deoarece amendamentele făcute în timpul ședinței au schimbat radical structura acestuia, iar Prefectura București a cerut reexaminarea și reaprobarea bugetului.

Clotilde ArmandFoto: AGERPRES

Consilierii PNL Sector 1 au anunțat joi că depun o plângere penală împotriva primarului pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, uzurparea funcției, ca urmare a transmiterii către Prefectura București a "unui buget fals, care nu conținea toate amendamentele făcute în timpul ședinței". Aceștia mai acuză și angajarea de cheltuieli înainte ca bugetul local să fi fost aprobat de Consiliul Local.

Clotilde Armand acuză consilierii PNL și PSD pentru situație

Primarul Clotilde Armand susține că amendamentele depuse de consilierii locali și adoptate de către Consiliul Local al Sectorului 1 la proiectul de buget pe anul 2023 sunt nelegale, modifică și schimbă arhitectura acestuia, aceasta fiind concluzia Instituției Prefectului Municipiului București, care a exercitat dreptul de control al legalității asupra documentului.

  • "Consilierii PNL și PSD au adoptat un buget nelegal, deoarece amendamentele pe care le-au depus și votat au modificat radical structura bugetului pe care l-am propus și bugetul trebuie revotat.
  • Nu-mi dau seama dacă este vorba despre incompetență sau ticăloșie.
  • Așa cum am mai spus, este o confirmare a faptului că această coaliție face rău comunității. Solicit consilierilor PNL și PSD să intre în legalitate, să respecte punctul de vedere al Prefecturii și să aprobe proiectul de buget așa cum l-am propus.
  • Un proiect bun, axat pe investiții și pe interesele comunității locale. În caz contrar, îi voi acționa în judecată, adevărul și dreptatea sunt de partea mea," a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Acum bugetul aprobat la finalul lunii martie trebuie reexaminat și readoptat în Consiliul Local, spune primarul.

  • "Instituția Prefectului Municipiului București a solicitat ca la următoare ședință a Consiliului Local Sector 1 să fie reexaminată Hotărârea nr.32/28.03.2023 privind aprobarea bugetului general centralizat al subdiviziunii administrativ-teritoriale Sectorul 1 al Municipiului București pe anul 2023, astfel încât regulile de procedură și cele privind competența materială a celor două autorități ale administrației publice locale să fie pe deplin respectate.
  • Instituția Prefecturii a confirmat în cursul zilei de ieri, 26 aprilie 2023, posibilitatea repunerii pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 1 și a aprobării a proiectului de buget pe anul 2023.
  • Menționăm faptul că Instituția Prefectului Municipiului București a precizat faptul că “în întreg conținutul legii speciale nu se regăsesc dispoziții care să confirme ipoteza că autoritatea deliberativă, analizând proiectul de buget local elaborat și prezentat de către ordonatorul de credite, cu sprijinul de specialitate al compartimentelor de resort din subordinea acestuia, ar avea dreptul de a modifica structura bugetului local și de a schimba arhitectura proiectului elaborat de primar"", se arată în comunicatul transmis de Primăria Sectorului 1.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru astăzi, 27 aprilie 2023, începând cu ora 15.00, o ședință extraordinară a Consiliului Local Sector 1 pentru dezbaterea și adoptarea proiectului de hotărâre privind modificarea și intrarea în legalitate a bugetului pe anul 2023.

Consilierii PNL Sector 1 i-au făcut plângere penală primarului

Aceștia au susținul joi, într-o conferință de presă, că vor depune o plângere penală împotriva primarului pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, uzurparea funcției, ca urmare a transmiterii către Prefectura București a "unui buget fals, care nu conținea toate amendamentele făcute în timpul ședinței". Aceștia mai acuză și angajarea de cheltuieli înainte ca bugetul local să fi fost aprobat de Consiliul Local.

  • "Plângerea penală depusă de consilierii locali este consecința unui abuz fără precedent al primarului sectorului 1. Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 privind bugetul general centralizat al subunității administrativ-teritoriale Sector 1 al Municipiului București pe anul 2023 a fost transmis de Primăria Sectorului 1 către Instituția Prefectului Municipiului București sub semnătura unei persoane fără calitate și nu reprezintă actul administrativ votat și aprobat de Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, ci un fals grosolan, existând suspiciuni rezonabile privind săvârșirea unor fapte de natură penală.
  • Faptul că hotărârile aprobate de Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București sunt transmise cu modificări, omisiuni sau completări este o încălcare gravă a prevederilor legale, iar prin aceste infracțiuni de "fals intelectual" și "abuz în serviciu" se creează premisele lipsei de încredere a cetățenilor privind actul de guvernare locală și modalitatea în care sunt gestionate resursele financiare ale unității administrativ-teritoriale", se arată într-un comunicat transmis de PNL București.

"Noi depunem astăzi o plângere penală, nu aşa cum face Clotilde Armand sau USR-ul, pe cai verzi pe pereţi, ci pe o situaţie care este pur şi simplu inacceptabilă. Pe înţelesul tuturor, doamna primar a luat decizia Consiliului Local cu privire la bugetul Sectorului 1, a modificat-o, doar pe semnătura ei, şi a trimis-o la Prefectură. Deci a comis un fals, a uzurpat calitatea consilierilor locali. Când Secretarul General al Primăriei, care trebuie să asigure legalitatea actelor, a refuzat să semneze acest fals, a fost dat afară şi a trimis, pe propria semnătură, la Prefect, un buget falsificat de domnia sa", a declarat, joi, Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.