Zeci de persoane au sunat, în noaptea de marţi spre miercuri, la 112, în judeţul Botoşani, pentru a anunţa că au rămas blocate în zăpadă, iar la toate solicitările au fost trimise echipaje. Miercuri dimineață, circulaţia rutieră este închisă sau se desfăşoară cu dificultate pe mai multe drumuri din Moldova, unul dintre cele mai afectate judeţe fiind Iaşiul.

Termometru ingropat in zapadaFoto: D Naumov, Dreamstime.com

”În ultimele ore, la dispeceratul ISU – SAJ Botoşani s-au înregistrat 20 de apeluri de la cetăţeni care sesizau faptul că întâmpină dificultăţi în a se deplasa cu autovehiculele pe drumurile săteşti, comunale, judeţene sau naţionale, din cauza zăpezii. Multe dintre apeluri anunţau aceeaşi situaţie”, au transmis, miercuri dimineaţă, reprezentanţii ISU Botoşani.

Sursa citată a precizat că toate cazurile au fost direcţionate către drumari, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Judeţean Botoşani.

Mai multe drumuri naționale, închise din cauza zăpezii

La această oră, sunt închise următoarele drumuri:

  • DN 28A, km 27+000 – km 37+661, Paşcani – Moţca (jud. Iaşi);
  • DN 2F, km 11+000 – 17+000, Zapodia – Băluşeni (jud. Bacău)

Drumuri cu circulaţie restricţionată la 7,5 tone

  • DN 2, km 442+211 – 484+230, Suceava – Siret (jud. Suceava)
  • DN 29, km 44+100 – 98+608, Botoşani – Manoleasa (jud. Botoşani)
  • DN 24C, km 80+000 – 115+000, Ripiceni – Manoleasa-Prut (jud. Botoşani)

Pe timpul nopţii, la nivelul DRDP Iaşi s-a acţionat cu un efectiv de 244 autoutilaje şi s-au răspândit 2.524 tone material antiderapant. bCarosabilul se prezintă umed, cu sectoare de zăpadă frământată în strat de 1-5 cm, cu ninsori şi viscol în majoritatea judeţelor Moldovei şi temperaturi cuprinse între -2°C (Suceava, Bacău, Neamţ) şi +1°C (Iaşi, Vaslui).

Întârzieri de până la două ore pentru mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Iași

Mai multe curse aeriene care urmau să decoleze miercuri dimineaţă de pe Aeroportul din Iaşi înregistrează întârzieri de până la două ore, în timp ce drumul spre aeroport a fost blocat noaptea trecută după ce mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, scrie News.ro.

Ninsoarea puternică a afectat activitatea la Aeroportul din Iaşi în cursul dimineţii de miercuri, astfel că decolarea mai multor avioane este întârziată cu până la două ore. Este vorba despre zborurile către Paris, Londra, Roma şi Barcelona, care ar fi trebui să decoleze între orele 6.00 şi 7.00.

Potrivit directorului Aeroportului din Iaşi, Romeo Vatră, pista Aeroportului a fost curăţată.

(Foto: D Naumov, Dreamstime.com)