Poliția Locală va putea confisca marfa comercializată ilegal de către vânzători ambulanţi neautorizaţi pe străzile din București, în parcaje publice, locuri de joacă sau în pieţe, conform unei hotărâri aprobate joi de către Consiliul General al Municipiului București. În plus, amenzile au crescut, fiind cuprinse între 1.000 și 2.000 lei pentru persoane fizice și 3.000-5000 lei pentru persoane juridice.

Vanzator de floriFoto: HotNews/Catiusa Ivanov

În ultimii ani centru Bucureștiului s-a umplut de persoane care vând la colț de stradă de la ciorap, chiloți până la brânză, legume și fructe, hârtie igienică și ștergătoare auto. Primarii de Sector s-au plâns de mai multe ori că nu au ce să le facă, îi amendează frecvent, dar nu plătesc amenzile și revin.

Proiectul a fost inițiat de consilierul USR Nicorel Nicorescu, iar amenzile pentru persoane fizice au fost crescute față de forma inițială de la 500 la 1000 de lei pentru persoane fizice la între 1.000 și 2000 lei, printr-un aamendament făcut de consilierul PNL Răzvan Socolovici.

„În activitatea zilnică, polițiștii locali din cadrul DGPLCMB se confruntă frecvent cu fenomenul vânzătorilor ambulanți, mai ales în principalele intersecții, care oferă spre comercializare diverse bunuri, fără a respecta procedura de autorizare prevăzută de lege, motiv pentru care apreciem că măsura confiscării bunurilor comercializate în mod ilicit de către vânzătorii ambulanți neautorizați are un efect preventiv superior simplei aplicări a unei amenzi contravenționale, de cele mai multe ori neplătită de către persoana sancționată, cu atât mai mult cu cât multe dintre bunurile oferite spre vânzare în mod neautorizat pot pune în pericol sănătatea populației :alimente ambalate, produse”, se arată în referatul de aprobare semnat de inițiator.

Conform proiectului, se interzice pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti orice tip de comerţ neautorizat cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix şi ambulant.

Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primarul general al Capitalei, primarii sectoarelor, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, din cadrul poliţiilor locale de sector şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.