S-a vorbit mult despre tunelurile secrete care legau palatele nomenclaturii ceaușiste din Primăverii și Dorobanți de locuri cheie din București, mai ales în timpul psihoticului an 1989. Însă nimeni nu le-a văzut și nimeni nu le-a fotografiat.

Fațada unei vile din BucureștiFoto: Adina Munteanu | Dreamstime.com

În toată această mitologie intervine povestea adevărată a unei case cu o istorie de excepție. Imobilul de pe strada Grigore Mora nr. 42 a aparținut Principesei Ileana a României, a fost sediu al KGB-ului sovietic și reședința Tanței Gheorghiu, una dintre fiicele lui Gheorghe Gheorghiu Dej.

În anul 1940, când începe construcția Vilei din strada Grigore Mora, nr. 42, Principesa Ileana a României era soră medicală.

Principesa Ileana a României a fost fiica cea mică a Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Prințesa cea mai frumoasă și cea mai iubită de Regina Mamă, care o numea în memorii „copilul sufletului meu”.

La vârsta de 22 de ani, la Palatul Pelișor din Sinaia, Principesa Ileana s-a căsătorit cu Arhiducele Anton de Austria, cu care a avut șase copii. În anul 1944 a înființat Spitalul Crucii Roșii din Brașov, iar la Bran a construit Spitalul „Inima Reginei Maria”, care a funcționat până în anul 1948 cu sprijinul Crucii Roșii Internaționale.

În ziua de 4 ianuarie 1948, Principesa Ileana a plecat din vila din Dorobanți pentru totdeauna; a fost obligată să părăsească țara după abdicarea silită a Regelui Mihai I. 1948 a fost și anul în care Vila cu arhitectură mediteraneană avea să fie naționalizată.

Întreaga poveste a unei clădiri extraordinare din București, care are și un misterios tunel secret care duce la TVR, integral pe B365.ro

_____

(Foto articol © Adina Munteanu | Dreamstime.com)