Platforma 112patrimoniu.ro, inițiată de Grupul de Lucru Patrimoniu al Filialei OAR București, a făcut bilanțul clădirilor demolate în zonele istorice ale Bucureștiului, în fiecare an. Numai într-un singur an, conform avizelor de demolare anunțate pe pagina PMB, 19 imobile din vechiul București au dispărut de pe fața orașului. Unele dintre acestea sunt sunt monumente istorice.

Demolare Icoanei 2-8--Foto: Hotnews

Pe lângă cele demolate legal, cea mai nouă practică a proprietarilor de case vechi poartă numele bizar, dar adevărat, de „consolidare prin demolare/desființare”.

Numai în anul 2021, 19 clădiri aflate în Zone Construite Protejate (ZCP) din București, au fost puse la pământ sau desființate parțial – totul cu acte în regulă și avize de la Direcția de Cultură a Municipiului București. Bilanțul a fost făcut de platforma 112.patrimoniu.ro folosind date publice, oficiale, de pe site-ul PMB.

Îngrijorător este faptul că s-a împământenit practica de a se lua avize de consolidare, iar lucrările încep prin desființarea clădirilor.

Cum funcționează, aflați pe B365.ro