În București, pe principalul bulevard din zona de est a Capitalei, pe direcția Autostrăzii „Soarelui” A2 sunt în plină construcție două pasaje realizate de primăria sectorului 3. Oficial, construcțiile au început în 2022, în aprilie, respectiv în noiembrie, dar stadiul construcției e deja foarte avansat, iar inaugurările ar putea veni chiar din această primăvară sau pe la începutul verii.

Pasaj pe bulevardul Theodor Pallady în zona IkeaFoto: Captura YouTube

Pe Bulevardul Theodor Pallady două noi pasaje se construiesc în prezent, iar stadiul fizic al șantierelor este unul destul de avansat. Ambele proiecte sunt derulate de Primăria Sectorului 3.

Pasajul spre ieșire pe Autostrada „Soarelui” A2

Primul pasaj este cel de la ieșirea spre A2/intersecția bd. Theodor Pallady cu str. Drumul între Tarlale.

Acest pasaj se construiește practic peste prima intersecție peste care dau șoferii care vin de pe A2 și intră în Capitală, o intersecție cu un sens giratoriu și care era până de curând una din cele mai periculoase din Capitală, unde numeroase accidente și tamponări aveau loc.

Pasajul se construiește practic pe bd. Tehodor Pallady, între benzile actuale de circulație, va avea 340 de metri lungime, inclusiv rampele, două benzi pe sens, iar la sol se va face un sens giratoriu. Practic șoferii care vin dinspre autostradă sau care ies din București vor supratraversa intersecția fără vreun conflict de trafic.

Lucrările au început în luna aprilie 2022, iar termenul de finalizare este aprilie 2023. Investiția se ridică la 38 milioane de lei.

Constructorul este una dintre firmele Primăriei - ALGORITHM RESIDENTIAL S3 - care a făcut și parcarea de pe bd. Decebal.

În prezent, structura pasajului a fost ridicată și se lucrează la elemente de suprastructură și la hidroizolație.

Pasajul de pe bd Pallady de la Ikea

Al doilea pasaj este Pasajul de la intersecția bd. Pallady cu strada Teclu, în dreptul Ikea, o lucrare care a început să prindă contur în timp record.

Aici lucrările au început în noiembrie 2022, dar deja o bună parte din structură a fost ridicată. Pasajul este practic format din două pasaje paralele, care se construiesc pe partea din mijloc a bulevardului și vor fi făcute pentru a permite organizarea traficului la sol încât să deservească mai multe direcții, inclusiv intrarea în zona centrelor comerciale, fără a genera un conflict de trafic pe direcțiile principale, spre și dinspre oraș.

Din cele două pasaje paralele, unul este mai scurt, iar celălalt mai lung pentru că supratraversează și o linie de tramvai.

Deja pe pasajul scurt au fost ridicați pilonii podului și montate grinzile și, în prezent, se lucrează la rampele de urcare și coborâre.

Celălalt pasaj, mai lung, încă e în stadiu în care picioarele podului sunt în curs de ridicare. Cu toate astea, au fost așezate deja și o parte din grinzi pe trei din cele 10 deschideri.

Primăria Sectorului 3 a început lucrările la acest pasaj în luna noiembrie 2022, iar primarul Robert Negoiță a declarat că va fi gata până la 1 mai 2023, și în alte declarații spusese că va fi gata în vară.

Pasajul costă circa 40 milioane lei, și este făcut de societatea Primăriei Sector 3 Algorithm Residential S3.