În ultimul an Primăria Capitalei aproape a triplat numărul locurilor de parcare din zona centrală, a anunțat viceprimarul Stelian Bujduveanu, pe pagina de Facebook. Astfel, dacă în martie 2022 municipalitatea administra 10.426 de locuri de parcare, acum administrează 28.185.

Parcare în centrul BucureștiuluiFoto: Hotnews

În realitate, nu este vorba despre locuri noi de parcare, ci Primăria Capitalei a început să facă ordine pe domeniul public și să traseze locuri de parcare acolo unde înainte se parca gratis, la bordură sau jumătate pe trotuar jumătate pe carsoabil, ceea ce nu se mai întâmplă în nicio capitală europeană civilizată. Peste tot, parcarea în centrul orașului este taxată pentru descurajarea folosirii mașinii.

”Astăzi, Compania Municipală Parking București amenajează noi locuri de parcare pe străzile Dumbrava Roșie, Calea Plevnei, B-dul Unirii și Nerva Traian. În funcție de vreme, echipele CMPB vor lucra și în weekend, urmând să fie realizate, în total, 466 de noi locuri publice de parcare. În martie 2022, Primăria Capitalei, prin CMPB, avea în exploatare 10.426 de locuri de parcare. Într-un singur an, aproape am triplat numărul locurilor publice de parcare. Astăzi Municipalitatea administrează 28.185 de locuri marcate cu albastru”, a scris Bujduveanu pe pagina de Facebook.

Viceprimarul spune că în perioada 2023 - 2024 va amenaja în jur de 85.000 de noi locuri parcare în interiorul Inelului Central.

Vara trecută, Bujduveanu a declarat că până la finalul acestui mandat în zona centrală nu va mai exista niciun loc de parcare fără taxă.

De la 1 martie, tarifele diferențiate pe zone pentru parcarea în centrul Capitalei, cuprinse între 2,5 și 10 lei, au fost eliminate și se aplică un tarif unic de 5 lei pe oră pentru toate parcările publice din oraș aflate în administrarea municipalității.

Noile tarife au fost stabilite printr-un proiect de hotărâre aprobat în 22 decembrie de Consiliul General București și intră în vigoare miercuri.

Cât plătesc bucureștenii pentru un loc de parcare, din 1 martie

  • Parcarea se plătește de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 - 20:00, iar tariful unitar va fi de 5 lei pe oră.
  • Pentru acest interval orar este disponibil, pentru persoanele fizice, juridice și instituții și un abonament de 30 de lei pe zi sau de 500 de lei pe lună.
  • Pentru riverani, abonamentul este de 50 de lei pe lună sau de 500 de lei pe an.

În cazul tarifelor pe bază de abonament, pentru utilizatorii persoane fizice, persoane juridice și instituții publice:

  • Abonamentul este valabil de luni până duminică, în intervalul orar 08:00 - 20:00, în toată zona unică de tarifare;
  • Plata abonamentului permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia.

În cazul tarifelor pe baza de abonament, pentru utilizatorii riverani:

  • Abonamentul este valabil pentru persoane fizice cu domiciliul sau reședința adiacente parcajului, și care posedă autoturisme înmatriculate în București, sau utilizate în baza unor contracte de leasing, precum și în baza unor contracte de comodat;
  • Abonamentul permite utilizarea unui loc de parcare, fără rezervarea sau nominalizarea acestuia;
  • Se pot aloca maximum două abonamente pentru fiecare unitate locativă.
  • Tarifele pentru utilizarea locurilor de parcare se achită anticipat.
  • Timpul de parcare poate fi prelungit prin oricare din modalitățile prevăzute mai sus sau prin achiziționarea unui abonament.
  • În vederea prelungirii timpului de parcare, după expirarea timpului aferent plății oricărei opțiuni tarifare, plata pentru prelungirea intervalului orar se poate face fără penalități în maximum 15 (cincisprezece) minute.

Cum pot plăti bucureștenii pentru parcare

  • Tarifele de parcare se pot achita prin următoarele modalități:
  • Tichete preplătite
  • Tichete orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru)
  • SMS
  • On-line, utilizand platformele/aplicațiile electronice specifice

Parcare gratuită pentru mașinile electrice și hibrid, cu unele excepții

Posesorii autoturismelor electrice și hibride înregistrate în Capitală pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală din București, conform unui alt proiect de hotărâre adoptat în decembrie 2022 de Consiliul General. Autoturismele hibrid beneficiază de această gratuitate doar un an.

Prin excepție, autoturismele hibrid înmatriculate în București pot utiliza gratuit parcările publice de utilitate generală de pe teritoriul Municipiului București o perioadă de 24 de luni de la dată întrării în vigoare a prezentei hotărâri.

Pentru a beneficia de gratuitate la utilizarea locurilor de parcare publică de utilitate generală, posesorii autoturismelor electrice și hibride au obligația de a înregistra autoturismul în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride ținut de Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparținând domeniului public sau privat al municipiului București. Înregistrarea se face pe baza cererii formulate de posesorii autoturismelor electrice și hibride.

Identificarea autoturismelor care beneficiază de gratuitate ca urmare a înregistrării în Registrul informatic al autoturismelor electrice și hibride se va efectua de către Operatorul serviciului public de administrare a parcajelor aparțînând domeniului public sau privat al Municipiului București la momentul verificării autoturismelor parcate și pe baza Înregistrărilor efectuate în sistemul electronic al operatorului.

Prin excepție, autoturismele electrice și hibride utilizate pentru activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto intermediate prin platforme digitale, cele utilizate în baza unui contract de utilizare în sistem de partajare a autoturismelor intermediate prin platforme digitale, precum și cele care prin colantare, dispozitive audio-video, afișează mesaje publicitare care promovează activități comerciale de orice fel, au obligația de a achita tariful de parcare conform prevederilor în vigoare privind aprobarea tarifelor de exploatare a parcajelor publice de utilitate generală din București.