Primăria Capitalei va plăti circa 6,5 milioane lei pentru modernizarea a 7 peroane pentru tramvai, potrivit unui proiect aprobat joi de Consiliul General al Municipiului București. Din această sumă, proiectarea costă 1,8 milioane lei, iar execuția 4,46 milioane lei. Asta înseamă circa 900.000 lei pentru fiecare peron, proiectare și execuție.

Tramvaiul 21Foto: Hotnews

Directorul STB, Adrian Criț, prezent la ședința de Consiliu General, a declarat că acestea sunt prețuri, prețuri similare fiind și pentru peroanele modernizate pe linia tramvaiului 41. Criț a declarat că proiectarea va fi făcută de STB.

”Nu sunt costuri diferite față de peroanele de pe linia 41. Eu consider că sunt costuri reale, luând în calcul ce a mai făcut municipalitatea”, a explicat Criț.

Proiectul a fost aprobat de Consiliul General cu 28 de voturi pentru.

Peroanele ce urmează a fi modernizate sunt:

  • peroanele de pe strada Ștefan Hepites, ambele sensuri, la intersecția Șos. Viilor cu str. Ștefan Hepites. Peroanele au o suprafață de 150 m2;
  • peroanele din Piața Unirii, cap linie 32, la intersecția B-dul Regina Maria cu B-dul Unirii și Splaiul Independenței. Acestea au o suprafață totală de 160 m2;
  • peronul din fața Depoului Alexandria, cap linie 32, în suprafață totală de 78 m2;
  • peronul de la Pasaj Colentina, în suprafață totală de 204 m2;
  • peroanele din Piața Hurmuzachi, ambele sensuri de pe Șoseaua Mihai Bravu, în suprafață totală de 165 m2.
  • ”Peroanele sunt destinate îmbarcării /debarcării în/din mijloacele de transport public de călători. Prin intermediul trecerilor de pietoni de la capetele acestora se realizează legătura între peroane și trotuarele adiacente.
  • Obiectivele urmărite prin modernizarea peroanelor sunt: asigurarea unei infrastructurii modernizate pentru noile vagoane de tramvai de 36 m; adaptarea acestora pentru persoanele cu deficiențe; corelarea cu semaforizarea și trecerile de pietoni existente; creșterea siguranței călătorilor.
  • Conform expertizei tehnice, se impune demolarea peroanelor existente și realizarea unor peroane noi, care să corespundă din punct de vedere al cerințelor legate de confortul și siguranța călătorilor”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat.

Peroanele se vor realiza cu rampe pentru persoanele cu dizabilități, cărucior pentru copii.

Peroanele vor fi dotate cu indicator de static, indicator de ocolire/borne reflectorizante, coșuri de gunoi, gard pentru protecția călătorilor, elemente reflectorizante și adăposturi de călători.

Modernizarea celor 14 peroane de pe linia tramvaiului 41, făcută de Primăria Capitalei în 2022 pentru noile tramvaie Imperio produse de Astra Vagoane, a avut o valoare de aproximativ 4.500.000 lei fără TVA. Lucrările au fost executate de Trustul de Clădiri Metropolitane.