Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, spune că modul în care se construieşte în București și în România, în general, este o chestiune de siguranţă naţională, iar instituţiile care ar trebui să supravegheze asta „nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care şi le-au asumat”. El a vorbit despre „uriasă corupţie” din această zonă, spunând că speră ca „corupţii din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur, şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”.

Nicusor Dan, dupa o conferinta de presaFoto: AGERPRES
  • „Dacă vorbim de cutremur, experienţa pe care o vedem acum, în Turcia, ne spune ceea ce eu spun de foarte multă vreme, şi anume că modul în care se construieşte în România şi în Bucureşti este o chestiune de siguranţă naţională şi, din păcate, repet, instituţiile care ar trebui să supravegheze modul în care se construieşte în Bucureşti nu sunt la înălţimea obiectivelor pe care ar trebui să le aibă”, a declarat luni primarul Capitalei, citat de News.ro.

Nicuşor Dan a arătat că un exemplu îl reprezintă PUZ-urile de sector:

  • „Prin PUZ-urile de sector, au stabilit instanţele că s-a permis în mod nelegal construirea, în plus, cu zeci de milioane de metri pătraţi şi de doi ani de zile, de trei ani de zile nu a existat nicio reacţie de la instituţiile de control ale statului.
  • Asta este chestiunea asupra căreia trebuie cu toţii să ne aplecăm şi fără discuţie că există o uriasă corupţie în zona de construire (...)
  • Eu sper ca corupţii din zona imobiliară să ajungă în puşcărie înainte de a avea un cutremur şi nu după, cum se întâmplă în Turcia”.

El a mai spus că primăria poate să accelereze expertizarea clădirilor şi a făcut acest lucru, astfel că există sute de clădiri pentru care Primăria Capitalei a plătit expertizarea şi sunt zeci de clădiri pentru care s-a făcut proiectarea şi pot începe şantierele: „Pentru o parte din acestea avem finanţare pe de o parte din PNRR, pe de altă parte am depus cerere de finanţare la Programul Naţional gratuit făcut de Ministerul Dezvoltării”.

Despre blocurile mari cu bulină roșie din zona centrală, Nicuşor Dan a spus că cel puţin două dintre ele vor intra în reabilitare.

  • „Aici este o problemă care vine de la nivel central, faptul că pentru a accesa banii care sunt gratuiţi pentru consolidare trebuie să ai acordul tuturor proprietarilor. Dacă ai un bloc mare în care ai 150 de apartamente, trebuie să ai acordul celor 150 de proprietari şi de aici vine dificultatea pentru care nu sunt aşa de multe aplicaţii cum ne-am fi dorit. Noi suntem un intermediar între asociaţia de proprietari şi minister, facem toate eforturile pentru a avea aplicaţii”, a mai spus primarul, arătând că în blocurile mari, probabilitatea ca toţi oamenii să se înţeleagă este mică.

Nicuşor Dan a mai spus că ”oamenii nu au încredere în programele de consolidare din cauza a ceea ce s-a întâmplat de 20 de ani, de când primăria spune că îi ajută şi nu îi ajută”.

CITEȘTE ȘI:Primăria Capitalei are deschise doar două șantiere de consolidare a clădirilor cu risc seismic / De ce s-au blocat lucrurile și unde vor începe lucrările în 2023