Prefectul Capitalei, Toni Greblă, se va întâlni, miercuri, cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pentru a lămuri problema planurilor urbanistice zonale privind zonele protejate din Capitală.

Toni GreblăFoto: AGERPRES
  • "În sfârşit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză pe mai mulţi responsabili în domeniu - pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu.
  • E vorba şi de ministrul Dezvoltării, de domnul consilier pentru cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură 'Ion Mincu', preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect", a arătat prefectul, într-o declaraţie acordată presei, potrivit Agerpres.

Prefectul a menţionat că doreşte să afle dacă în arhiva Primăriei Capitalei există documentele originale, planşele şi regulamentul de aprobare aferente PUZ-urilor.

  • "Există PUZ-uri zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000? Discuţia în acel moment se încheie. Sau nu există, şi atunci atacăm în instanţă, când ne convine, când nu ne convine, un PUZ. Unele sunt bune din punctul de vedere al primarului, altele nu sunt bune. O astfel de atitudine discreţionară nu face bine.
  • Adică, dacă ele există şi au fost adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, până vor fi adoptate altele în locul lor ele rămân în vigoare. Dar cel care le-a redescoperit acum este primarul general, care în toamna acestui an, prin octombrie, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării PUZ-ului din Bulevardul Primăverii nr. 1, având dubii că acesta este adoptat legal", a spus prefectul.

Toni Greblă a menţionat că, în timpul verificărilor, ISC a cerut Primăriei documentele originale aferente PUZ - Zone protejate adoptate în şedinţa Consiliului General din anul 2000, dar că PMB ar fi transmis că nu deţine documentaţia respectivă.

  • "Spre surpriza tuturor, Primăria municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că în realitate ele n-ar exista. O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul general şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative.
  • Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă primarul general însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac", a spus el, citat de Agerpres.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat în urmă cu două zile că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.

”Prefectul Municipiului Bucureşti intenţionează ca pe 6 februarie 2023 să atace în instanţă reglementarea de urbanism a întregii zone istorice a Municipiului Bucureşti. Asta înseamnă, pe scurt, liber la blocuri între case în întreaga zonă istorică a Capitalei. Conform legii, dacă prefectul atacă orice act administrativ, el este suspendat pe durata pe care litigiul se desfăşoară”, a declarat primarul Nicușor Dan, duminică.

Potrivit acestuia, suspendarea PUZ-urilor pentru zonele protejate ar avea două consecințe majore:

  • ”În primul rând, dispare regimul de protecţie al zonelor istorice. De exemplu, investitorul care a construit blocuri în grădina Vilei Filipescu din Bulevardul Aviatorilor va putea să solicite PMB intrarea în legalitate a acelor blocuri. Iar orice proprietar de clădire din zona istorică a Bucureştiului va putea să ceară Primăriei Capitalei demolarea acelei case. Iar dacă primarul refuză, îl va da în judecată şi va spune că acea casă nu este protejată de reglementări.
  • A doua consecinţă importantă: toate proiectele de autorizare care sunt în curs, inclusiv pentru instituţii publice, investiţii prin PNRR, şcoli, spitale, etc., trebuie să reia procedura de autorizare de la nivelul certificatului de urbanism. Pentru că autorizaţia nu va mai trebui să se raporteze la reglementarea zonei istorice, PUZ Zone Protejate, ci va trebui să se raporteze la Planul Urbanistic General”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general a acuzat prefectul că vrea să atace acum PUZ-urile de zone Protejate, la 23 de ani după ce au fost aprobate fiindcă acum este pentru prima dactă când Primăria Capitalei apără patrimoniul construit, iar asta a deranjat dezvoltatorii imobiliari.

  • ”Ne aflăm în situația absurdă în care Prefectul Capitalei vrea să atace, după 23 de ani, un regulament din anul 2000, în baza căruia au fost emise câteva zeci de mii de autorizaţii în toată zona istorică a Municipiului Bucureşti.
  • Motivul? Pentru prima oară, administraţia locală a început să aplice acest regulament. Actuala administraţie a respins câteva sute de cereri de autorizaţii, blocuri între case, blocuri pe spaţii verzi, pentru că nu respectau regulamentul zonei construite protejate. Mai mult, a făcut sesizări la DNA pentru încălcări flagrante ale acestui regulament.
  • Asta a deranjat speculatorii imobiliari care, alături de oameni din administrație care i-au susținut de –a lungul timpului, au început să pună presiune și să atace exact sursa, acel document pe care toţi l-au încălcat, regulamentul zonei istorice a Bucureştiului”, a explicat Nicușor Dan.

Primarul general a declarat că speculatorii imobiliari au găsit în aceste demersuri doi aliaţi, Prefectura Municipiului București şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituții care, în loc să apere interesul public, apără interese private speculative.

  • ”Mai exact, șeful Inspectoratului de Stat în Construcţii a transmis prefectului o adresă, în data de 14 decembrie 2022, în care spune că reglementarea de zonă istorică, PUZ Zone Protejate, este nelegală, fără o verificare prealabilă a documentației și fără să ceară primăriei un punct de vedere. Ceea ce spune ISC este că o documentație în baza căreia a verificat timp de 23 de ani autorizaţii ar fi trebuit să fie actualizată în 2001, fără să fi cerut acest lucru până acum. Mai mult decât atât, ISC folosește paragrafe copiate dintr-o adresă a unei asociaţii care s-a specializat să apere investiţii controversate din Bucureşti.
  • În data de 26 ianuarie, prefectul mi-a transmis o adresă, care a ajuns în primărie pe 01 februarie, prin care îmi solicita de urgență toate documentele legate de şedinţa Consiliului General din decembrie 2000, în care s-a aprobat PUG, precum și PUZ Zone Construite Protejate. Concret, prefectul a cerut ca PMB să-i dea în doar câteva zile aproximativ 3 metri cubi de documente conforme cu originalul, iar în caz contrar va ataca în instanță în data de 05 februarie reglementarea PUZ Zone Construite Protejate.
  • Motivaţia oficială a prefectului pentru decizia de a ataca în instanță PUZ Zone Construite Protejate? Pentru că „există suspiciuni în diverse medii”. Pentru acest motiv absurd vrea să arunce totul în aer, inclusiv convenţii internaţionale la care România este parte”, a mai spus Nicușor Dan.

Contactat de HotNews.ro, prefectul Capitalei, Toni Greblă, a spus că nu a luat o decizie, dacă va ataca PUZ-urile care apără clădirile vechi din București, și așteapă de la primarul general, Nicușor Dan, documentele în original, pentru a vedea dacă acestea există. PUZ-urile au fost aprobate în anul 2000, iar prefectul spune că există suspiciuni în spațiul public că atunci când s-au aprobat prin Hotărâre de Consiliu General nu s-ar fi aprobat și anexele. ”Dacă ele există, această discuție se încheie”, spune Greblă.

  • ”Am spus și în adresa pe care i-am transmis-o domnului Nicușor Dan, dându-i un termen până la care să-mi trimită anexele la Hotărârea din 2000 pe care s-ar întemeia PUZ-urile de Zone Protejate.
  • Aștept în cursul zilei de azi, până acum nu mi le-a transmis, când o să mi le transmită, o să le examinez, o să văd în primul rând dacă ele există juridic sau nu există și apoi în funcție de acest răspuns o să le examinez și o să luăm o decizie, dar deocamdată eu aștept să văd dacă mi le trimite primarul general. Dacă nu mi le trimite înseamnă sigur că ceva nu este în regulă.
  • E o suspiciune și tocmai pentru a o înlătura am solicitat primarului să trimită copii certificate. Nici nu trebuie să mi le trimită mie. Dacă dă un telefon și mă invită la Primărie să le văd acolo că sunt acolo, că sunt voluminoase, mă duc. Și dacă ele există, această discuție se încheie”, a declarat Toni Greblă, contactat de HotNews.ro.