Primăria Sectorului 3 schimbă constructorul la parcul acvatic din Parcul Pantelimon, după ce compania care făcea lucrările a intrat în insolveță. Până acum, lucrările au fost făcute de firma Primăriei Sector 3 - AS3- Administrare Străzi S3, lucrarea a ajuns la 70%, însă societatea a intrat în insolvență. Astfel, joi, contractul pentru execuția lucrărilor rămase a fost atribuit altei firme a Primăriei- Algorithm Construcții Sector 3, valoarea contractului fiind de 45 milioane lei.

Aqua Parc PantelimonFoto: Google Earth

Construirea parcului acvatic costă în total circa 150 milioane lei, potrivit indicatorilor tehnico-economici aprobați de Consiliul Local.

Mihaela Văcaru, consilier local din partea USR, a declarat în timpul ședinței că transferul contractului nu ar fi legal.

”Proiectul este transferat pe șest de la o companie la altă companie a Primăriei. Transferul trebuia făcut cu o expertiză tehnică independentă. Mi se pare că ne asumăm un risc enorm din punct de vedere a siguranței oamenilor care vor intra acolo”, a declarat Mihaela Văcaru.

Alin Panait, șeful Consiliului de Administrație a companiei Algorithm Construcții S3, a declarat că nu este un transfer pe șest, ci contractul cu cealaltă companie a expirat și nu a mai fost prelungit fiindcă societatea a intrat în insolvență.

”Nu s-a dat pe șest acest contract. Pe 31 decembrie a expirat perioada de execuție a contractului, nu a fost prelungit pentru că nu mai are cine să-l facă. Societatea este în insolvență. Acum se trece la altă societate”, a explicat Panait.

Lucrările la parcul acvatic din Parcul Pantelimon au început în 2018, inițial valoarea lucrărilor fiind estimată la circa 112 milioane lei. Constructorul desemnat a fost compania Primăriei Sector 3 - AS3- Administrare Străzi S3.Termenul de finalizare a lucrărilor era noiembrie 2019, dar acesta a fost prelungit până în aprilie 2020, când tot complexul trebuia să fie gata.

În aprilie 2020, Consiliul Local Sector 3, la solicitarea Primăriei, a alocat 15 milioane de lei pentru amenajarea unui patinoar în Parcul Pantelimon, pe acoperișul uneia dintre clădirile din parcul acvatic, dar și pentru achiziția de instalații de climatizare. De asemenea, termenul de finalizare a parcului acvatic a fost amânat cu 1 an, până în aprilie 2021. Apoi Primăria a cerut prelungirea termenului până la finalul anului 2022.

În iulie 2022, Consiliul Local a aprobat o nouă majorare de preț pentru modernizarea Parcului Pantelimon și a complexului acvatic, de la 142 milioane lei la 162 milioane lei.

În vara lui 2022, Primăria Sectorului 3 a decis concesionarea parcului acvatic.

Recent, Primăria Sectorului 3 a lansat licitația pentru concesionarea pe 35 de ani a parcului acvatic. Termenul de depunere a ofertelor este 16 februarie 2023. Parcul mai are nevoie de investiții de circa 10 milioane de euro, din care 1,5 milioane de euro doar în primul an, pentru a putea fi deschis. Practic firma/firmele care vor concesiona parcul trebuie să facă aceste investiții și să asigure exploatarea complexului.

Decizia de concesionare a parcului a stârnit mai multe controverse.

Potrivit anunțului din sistemul electronic de achiziții publice, valoarea contractului de concesiune este estimată la 1,4 miliarde lei (280 milioane de euro), iar concesionarul trebuie să dea primăriei o redevență de minim 403.939,66 euro fără TVA/an.

Contractul de delegare de gestiune vizează:

  • Administrarea managerială a Complexului acvatic - Parc Pantelimon
  • Administrarea și exploatarea Bazinelor
  • Administrarea și exploatarea spațiilor de alimentație publică
  • Administrarea, operarea și exploatarea Plajei amenjate cu deck și nisip
  • Administrarea organizării spectacolelor socio-culturale/evenimente
  • Administrarea, operarea și exploatarea Patinoarului artificial
  • Administrarea, operarea și exploatarea drumurilor de acces și spațiilor exterioare
  • Consiliul Local Sector 3 a aprobat concesionarea parcului pe 31 august 2022. Consilierii USR au cerut atunci retragerea proiectului de pe ordinea de zi, dar propunerea nu a fost aprobată.

Mihaela Văcaru, consilier local USR, a scris pe pagina de Facebook că această concesiune se va face în condiții strigătoare la cer.

”Gașca lui Negoiță a certificat azi procedura jafului pe 35 de ani! A aprobat documentația de concesionare a parcului acvatic Pantelimon. Clădiri și amenajări de 27 milioane de EUR și o parte semnificativă de parc cu deschidere la lac vor fi atribuite unei firme private. Condițiile sunt strigătoare la cer: firma va plăti Primăriei minim 400 mii de euro pe an. Asta in timp ce cetățenii vor plăti ratele și dobânzile la creditul care a finanțat investiția”, a explicat Mihaela Văcaru.

Cum vrea Primăria Sectorului 3 să concesioneze parcul

Complexul acvatic nu este funcțional acum, pentru operaționalizare cel care va câștiga licitația trebuie să facă mai multe investiții. În primul an investițiile vor fi de 1,5 milioane de euro, în anii 2 și 3 - 1,3 milioane de euro, apoi până la finalul concesiunii, diferența până la circa 7 milioane de euro, potrivit proiectului de hotărâre prin care a fost aprobată concesionarea parcului acvatic.

Valoarea estimată a contractului de concesiune este de circa 1,4 miliarde lei (circa 280 milioane de euro). Nivelul minim al redevenței ar fi de minim 403.939,66 euro fara TVA/an.

”Ofertantul va face dovada unei cifre medii de afaceri globale pentru ultimii 3 ani, de cel puțin 41.512.750 lei, echivalentul a 8,2 milioane de euro. Ofertantul va face dovada disponibilității bănești, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, în valoare de 7.500.000 lei, echivalentul investiției preliminare de 1.500.000 euro”, se arată în anexele proiectului de hotărâre aprobat.

În studiul de oportunitate privind concesionarea s-au făcut și scenarii de preț pentru accesul în complexul acvatic:

  • între 99 și 109 lei acces all day/adult și între 89 și 99 lei acces all day pentru pensionari, elevi, studenți.
  • între 119 și 129 lei acces all day VIP/adult;
  • Elevii din Sectorul 3 ar urma să beneficieze de acces gratuit in complexul acvatic, mai puțin zona VIP, timp de două ore/lună.

Gradul de ocupare mediu estimat pe zi este de 1.500 de persoane, cu o medie de 650 de persoane pe zi în primii 3 ani de exploatare, se arată în studiul de oportunitate.

Din studiul de oportunitate realizat de firma SDK Solutionns a reieșit că cea mai bună variantă este concesiune:

  • ”Din punct de vedere financiar, delegarea gestiunii activităților de administrare și exploatare a Complexului Acvatic Parc Pantelimon printr-un contract de concesiune va favoriza o eficientizare a prestării acestor servicii, după cum rezultă din analiza financiară și indicatorii tehnico-economici aferenți fiecărei activități.
  • În plus, Sectorul 3 al Municipiului București nu trebuie să mai utilizeze bani de la bugetul local pentru realizarea investițiilor de operationalizare a activităților și pentru cheltuielile operaționale aferente desfășurării activității, întrucât acestea ar fi în întregime în sarcina operatorului economic delegat.
  • La finalul contractului de delegare de gestiune prin concesiune, concedentul Sectorul 3 al Municipiului București rămâne cu investiția realizată de către operator.
  • Un alt argument important este faptul că delegarea de gestiune prin concesiune va fi generatoare de venituri la bugetul local nu numai prin redevență încasată dar și prin taxele și impozitele încasate de la operatorul economic concesionar și de la utilizatorii finali.
  • Durata contractului de concesiune recomandată este de 35 de ani cu posibilitate de prelungire de 1 an”, este concluzia studiului de oportunitate.