Curtea de Apel București a anulat definitiv avizul de mediu pentru PUZ-ul Sectorului 1, un plan de urbanism inițiat de administrația Tudorache și care permitea betonarea a zeci de hectare de spațiu verde. Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Teren retrocedat Padurea Baneasa 1Foto: Hotnews

”Curtea de Apel București a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul PUZ Sector 1. Acțiunea a fost inițiată în 2019 de Fundația Eco-Civica și de Asociația Salvați Bucureștiul, al cărei vicepreședinte eram la vremea respectivă. Cele șase PUZ-uri de sector prevedeau dispariția a 600 hectare de spațiu verde (hartă atașată) constituind una dintre cele mai nocive decizii ale administrației PSD. În acest moment sunt anulate definitiv patru din cele șase PUZ-uri de sector, celelalte două fiind suspendate de instanță”, a anunțat Nicușor Dan.

PUZ-ul Sectorului 1 nu a fost aprobat în Consiliul General, însă o parte din avize au fost date.

HotNews.ro a scris în 2020 despre neregulile găsite în planșele afișate pe site-ul Primăriei Sectorului 1: baza Pro Rapid era transformată din zonă verde în pol de dezvoltare urbană, în care se puteau construi centre de afaceri, servicii publice, spații publice, spații comerciale și centre culturale, Parcul Herăstrău, monument istoric, își pierdea statutul special și devenea un parc obișnuit, iar pe terenurile proprietate din parc se puteau construi locuințe pe 50% din suprafață. La vreamea respctivă, primarul Daniel Tudorache a declarat însă că aceste prevederi au fost modificate, dar varianta nouă nu a apărut pe site.