Frumoasa clădire monument istoric de la intersecția Calea Griviței cu strada Berzei, lasată în paragină de câtiva ani, ar putea fi salvată. Primăria Sectorului 1 vrea să o cumpere, să o restaureze și să o transforme în centru educațional. Consiliul Local Sector 1 a votat astăzi proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliulului General al Municipiului București împuternicirea Sectorului 1 în vederea achiziționării acestui imobil și realizarea acestei investiții.

Casa PetrescuFoto: Google Maps

Casa a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capșa, an în care proprietarul și-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale “La Vapor”. În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul “Mercur”, apoi, în anul 1937, renumitul Magazin “Popp& Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ș.a.) și-a deschis aici o filială. După naționalizare, în perioada comunistă și la începutul anilor ’90, în această clădire a fost un magazin „Alimentara” și o circă financiară. Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 de moștenitorii proprietarilor inițiali. În prezent, clădirea este nefolosită și se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

“Casa Petrescu se află în aproprierea Gării de Nord, într-o zonă ușor accesibilă, iar prin reabilitare și reconvensie poate fi transformată într-un imobil de utilitate publică prin implicarea autorității publice care au competențe în domeniu și dețin fondurile necesare realizării unor intervenții de asemenea amploare, așa cum este Sectorul 1 al Capitalei,” a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, după aprobarea proiectului de hotărâre privind achiziționarea imobilului.

Dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General, Primăria Sectorului 1 va consolida și restaura imobilul.

“Prima măsură: reabilitarea/ consolidarea. Apoi vom face aici un centru educațional multifuncțional unde copiii care au domiciliul Sectorul 1 să-și poată pune în practică abilitățile și aptitudinile, unde să-și poată transpune în mod liber și creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-științifice, prin crearea de ateliere tematice. Vor fi create săli de studiu și practică în parteneriat cu unitățile de învățământ de pe raza teritorială a Sectorului 1. De asemenea, vor fi realizate spații comerciale/ expoziționale în concordanță cu istoricul comercial al imobilului și al întregii zone”, a mai precizat Clotilde Armand.

Proprietarii au făcut o ofertă de vânzare Primăriei Sectorului 1, în august 2022, prețul cerut pe casă fiind de 1,6 milioane de euro plus TVA. Casa are o suprafață construită de 2078 mp și teren de 682 mp.