Primăria Capitalei plătește circa 5 milioane lei (1 milion de euro) pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției, potrivit datelor transmise de instituție la solicitarea HotNews.ro. Din această sumă, circa 1 milion de lei va fi acoperit din taxele și tarifele plătite de agenții economici care au închiriat căsuțele.

Nicușor Dan la Târgul de CrăciunFoto: Inquam Photos / George Calin

Târgul de Crăciun din Piața Constituției este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB, PROEDUS și CREART, 3 instituții din subordine, și costurile sunt distribuite astfel:

  • Bugetul asigurat de ARCUB pentru organizarea Târgului de Crăciun este în valoare de 1.818.905 lei din care 1.368.905 lei asigurat de la bugetul local și 450.000 lei din venituri proprii.
  • Bugetul asigurat de PROEDUS pentru organizarea Târgului de Crăciun: 1.835.142 lei din care 1.635.142 lei asigurat de la bugetul local și 200.000 lei din venituri proprii.
  • Bugetul asigurat CREART este în valoare de 1.345.000 lei, din care, venituri proprii obținute de instituție din încasarea tarifelor și taxelor de participare aferente zonei de târg operate în valoare totală de 1.009.913 lei.

Inițial, PROEDUS și ARCUB au vrut să facă Târgul de Crăciun la Arena Națională și să-l combine cu evenimente sportive, dedicate Campionatului Mondial de Fotbal, și au cerut Consiliului General pentru organizare circa 10 milioane de lei, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Participarea urma să fie cu taxă, iar în acest scenariu s-ar fi recuperat 6 milioane lei. Propunerea însă a fost respinsă.

Cât a plătit Primăria Capitalei în ultimii ani pentru organizarea Târgului de Crăciun

În 2021, Primăria Capitalei a organizat Târgul de Crăciun în Piața Universității. Accesul a fost cu taxă, prețul unui bilet fiind 5 lei, dacă se cumpăra online, și 7 lei la fața locului, taxa fiind aplicată în contextul pandemiei. Copiii cu vârsta până în 12 ani au avut acces gratuit. Evenimente dedicate sărbătorilor de iarnă au avut loc și în alte locații, pe bd. Decebal, de exemplu. În total s-au plătit circa 5 milioane lei.

În 2019, târgul a fost organizat în Piața Constituției și a costat 10,7 milioane lei.

În 2018, Primăria Capitalei a plătit pentru organizarea Târgului de Crăciun din Piața Constituției și a Revelionului Centenar peste 15 milioane de lei.

În 2016, Târgul de Crăciun a fost organizat în Piața Constituției și a costat circa 7,2 milioane lei.