Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a iniţiat un proiect de hotărâre pentru majorarea salariilor de bază din administraţia locală cu 15%, informează publicaţia sibiană Turnul Sfatului.

Astrid Fodor, primarul municipiului SibiuFoto: Agerpres

Dacă cei 23 de consilieri locali vor aproba proiectul, în şedinţa de săptămâna viitoare, cei aproximativ 1.400 de angajaţi din Primăria Sibiu şi serviciile subordonate ar urma să se bucure de creşterea salarială de la 1 decembrie.

Excepţie de la creşterea salarială de 15% ar urma să facă secretarul şi administratorul public: pentru cei doi este propusă o creştere cu 8 procente, pentru a nu depăşi indemnizaţia viceprimarilor Sibiului (indemnizaţia lor şi a primarului este stabilită prin lege şi nu prin hotărâre a Consiliului local, la fel ca şi cea a consilierilor locali), precizează publicaţia citată.

Aproape trei milioane de euro în plus

Majorarea salariilor cu 15% ar însemna un efort bugetar de 14,4 milioane de lei, ajungându-se astfel la un fond anual de salarii în Primăria Sibiu de peste 23,6 de milioane de euro (118,33 de milioane de lei).

Cel mai mare salariu de bază, aferent gradației II, ar urma să fie cel alocat secretarului Primăriei (16.640 de lei lunar), în timp ce un director cu aceeași gradație va primi 13.476 de lei lunar salariu de bază. Un șef de birou sau oficiu, cu grad I, va avea un salariu de bază de 8.768 de lei, în timp ce un referent debutant cu studii medii va primi un salariu de bază de 3.890 de lei. Cel mai mic salariu din Primăria Sibiu ar urma să fie cel al unui muncitor necalificat cu gradația II – 2.908 lei lunar.

Procentul de 15% este propus ca urmare a faptului că rata anuală a inflației în octombrie 2022, raportat la octombrie 2021, este de 15,32%.​