O clădire cu demisol, parter și etaj, ce va adăposti spații comerciale, ar putea apărea în Parcul Codrii Neamțului, aflat pe strada cu același nume din Sectorul 3, unde în primăvară au fost tăiați nelegal peste 20 de copaci. Planul Urbanistic de Detaliu va fi discutat din nou în ședința Consiliului Local Sector 3, de joi, după ce a fost respins de mai multe ori. A fost deja avizat de Primăria Sectorului 3, în mai 2021, iar acum a ajuns la Consiliul Local și totul depinde de votul consilierilor. Spațiul verde a fost retrocedat, iar pe teren se aflau 79 de copaci.

Defrișare Parcul Codrii NeamțuluiFoto: Eugen Matei
  • UPDATE Proiectul a fost respins din nou de Consiliul Local Sector 3.

Potrivit Planului Urbanistic de Detaliu publicat pe site-ul Primăriei Sector 3, spațiul verde pe care se dorește construirea clădirii cu spații comerciale are o suprafață de 2.976 mp în acte. Proiectul prevede păstrarea unei suprafețe de 30% spațiu verde, circa 900 de mp. Zona nu apare în documentațiile de urbanism încadrată ca spațiu verde, dar a fost parc amenajat, iar la fața locului sunt copaci și vegetație, deci este spațiu verde.

În luna martie, 24 de copaci din Parcul Codrii Neamțului din Sectorul 3 al Capitalei au fost puși la pământ. Potrivit informațiilor transmise de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro, copacii au fost tăiați fără aviz, deci ilegal, iar proprietarii au fost amendați. Amenda însă este una ridicolă - 100 de lei pentru fiecare copac tăiat.

Defrișările din Parcul Codrii Neamțului / Sursa video: Eugen Matei

  • ”Pentru această locație, Direcția de Mediu din cadrul primăriei Capitalei NU a emis niciun aviz de specialitate privind intervenția asupra arborilor.
  • În data de 25 martie a acestui an, în urma verificărilor, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București au constatat că pe terenul proprietate privată din str. Postăvarul nr.13 au fost defrișați, fără aviz de specialitate, 24 de arbori cu diametre cuprinse între 10 și 40 cm. Totodată au fost inventariați 55 de arbori viabili amplasați pe terenul aflat în cauză”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Pentru defrișarea ilegală, proprietarul a fost amendat de polițiștii locali cu 2.400 lei, adică 100 de lei pentru fiecare copac tăiat.

Parcul Codrii Neamțului se află la intersecția Strada Codrii Neamțului cu strada Postăvarul. Până în 2017, cel puțin, așa cum se vede pe Google Street View, acolo a fost parc amenajat. Pe teren încă au rămas aleile și tartanul de la locul de joacă, iar vegetația a crescut și vara trecută zona arata ca o pădure. Pe teren se aflau 79 de copaci.

Foto: Google Street View - Dan Brotea

Așa arăta spațiul verde înainte de defrișare