Prefectul Capitalei a anunțat luni că a sesizat instanța, solicitând anularea celor cinci dispoziții prin care primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a desemnat în funcția de manager de proiect, numire care i-a adus venituri în plus de 30% față de indemnizția lunară. Efectele dispozițiilor se suspendă automat, până la soluționarea definitivă a cauzei.

Clotilde ArmandFoto: AGERPRES

”Urmare a exercitării controlului de legalitate efectuat și având în vedere raportul Agenției Naționale de Integritate, Prefectul Capitalei a sesizat Tribunalul București, solicitând anularea dispozițiilor nr. 715/18.02.2022, 1708/06.05.2022, 2156/07.06.2022, 2517/05.07.2022 și 2853/01.08.2022 ca fiind nelegale”, au anunțat reprezentanții instituției pe pagina de Facebook.

În replică, primarul Clotilde Armand spune că dispoziția prin care a preluat coordonarea proiectului de prevenire a corupției în Primăria Sectorului 1 a fost avizată pentru legalitate, de Prefect.

  • ”Public aici un document pentru a spulbera toate acuzațiile nefondate pe care le-ați auzit în ultimele zile despre mine făcute de diverși actori politici. Dispoziția 715/18 februarie 2022 prin care preiau direct coordonarea proiectului de prevenire a corupției în Primăria Sectorului 1 a fost avizată pentru legalitate, pe 8 martie 2022, de către Prefectul Capitalei.
  • Cu alte cuvinte, reprezentantul în teritoriu al Guvernului PSD-PNL nu a găsit nimic în neregulă ca eu, primarul Sectorului 1, să conduc un proiect din fonduri europene și nu a contestat dispoziția în instanță. “La data examinării legalității, nu au fost reținute elemente care să conducă (...) la atacarea acestora la instanța de contencios-administrativ,” se arată în răspunsul Instituției Prefectului”, a scris Clotilde Armand.

Primarul spune că acesta este doar unul dintre documentele oficiale pe care le deține și cu ajutorul cărora va demonstra că „toată această hărțuire este un scenariu prost scris de către cei care vor ca banii Sectorului 1 să revină la firmele de partid”.

”Este o dovadă clară că PNL și PSD au intrat în campania electorală cu ajutorul presei aservite și a instituțiilor publice pe care le controleză. Totul cu un singur scop: remufarea la resursele financiare ale bugetului local. Dragi liberali și social-democrați, vă anunț că nu voi ceda acestor presiuni și voi continua reforma pe care am început-o pentru a scoate corupția din administrația locală a Sectorului 1”, a mai scris Clotilde Armand. ​

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, de conflict de interese și de incompatibilitate și sesizează Parchetul pentru că edilul s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine.

Potrivit unui comunicat al ANI , emis săptămâna trecută, Clotilde Armand a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟ finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei.

Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 18 februarie 2022, Armand este în incompatibilitate deoarece exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile legale.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.

De asemenea, ANI a sesizat Prefectul Municipiului București cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală, se mai arată în comunicat.

Primarul sectorului 1 susține că a respectat legea în cazul numirii în proiectul cu fonduri europene și că „ a existat o verificare și autoritățile competente ne-au transmis că totul este corect”.

„Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟. Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru”, a scris Clotilde Armand pe Facebook, imediat după comunicatul ANI.

Ea precizează că a răspuns solicitărilor ANI și a depus punct de vedere cu documente justificative, dar n-a primit răspuns și i-a fost refuzat accesul la dosar.

„Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treabă. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Nici un pas înapoi”, a mai scris ea pe Facebook.