​Traficul rutier pe Șoseaua Colentina din București, în intersecția cu strada Doamna Ghica, pe sensul de mers spre Obor, va fi blocat total pe partea carosabilă, începând cu 11 noiembrie și până pe 10 ianuarie 2023 pentru lucrările la Pasajul Doamna Ghica. Și circulația tramvaiului 21 va fi întreruptă până pe 23 martie 2023, pe ambele sensuri, mașinile care circulau pe carosabilul blocat urmând să circule pe linia de tramvai.

Pasajul Doamna Ghica 3Foto: Hotnews

Zona este una dintre cele mai aglomerate din București, iar instituirea acestor măsuri înseamnă practic blocarea zonei.

În lipsa tramvaiului, vor fi introduse autobuze pentru preluarea călătorilor, dar acestea vor sta blocate în trafic.

”Construcția Pasajului Doamna Ghica intră într-o nouă etapă: începând din data de 11 noiembrie se va monta porțiunea de pod care traversează intersecția, etapă pentru care se vor instaura o serie de restricții de trafic provizorii. Pentru porțiunea dinspre bd. Tei elementele metalice sunt deja în șantier și se estimează că într-o lună se vor monta până aproape de centrul intersecției. De vineri, provizoriu, tramvaiul 21 va fi înlocuit cu linia de autobuz 621, iar pe sensul către centrul orașului mașinile vor circula pe linia de tramvai”, a scris primarul Nicușor Dan pe pagina de Facebook.

Echipajele poliției locale București, împreună cu poliția locală sector 2 se vor afla în zonă pentru fluidizarea traficului și vor face tot posibilul ca circulația în zonă să fie cât mai puțin timp afectată, promite edilul.

”Așa cum a explicat constructorul, pe Șoseaua Colentina sensul spre Obor, se va circula numai pe ampriza liniilor de tramvai, pe trei benzi: una de dreapta spre Bulevardul Lacul Tei și două înainte spre Obor. Aceste restricții vor rămâne în vigoare până la începutul lunii ianuarie. Ulterior, se va lucra pe sensul celălalt, timp de aproximativ o lună. După ce tablierul va fi montat și sudat nu vor mai fi restricții de trafic. Totodată, am făcut toate plățile necesare și sper ca disconfortul bucureștenilor să fie cât mai mic ”, a explicat Nicușor Dan.

Potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei restricțiile pentru perioada 11.11.2022 -10.01.2023 sunt:

 • Blocarea totală a părții carosabile a Sos. Colentina sens spre Obor în intersecția cu Str. Doamna Ghica începând cu 11.11.2022, ora 04:00;
 • Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica între Sos Colentina și intrarea pe rampa Petricani;
 • Blocare banda 2 bretea Doamna Ghica între intrarea pe rampă Petricani și Sos Colentina;
 • Întrerupere circulație tramvai pe Sos Colentina, pe ambele sensuri (valabil până pe 21.03.2023);
 • Asigurare trafic auto pe Sos Colentina sens spre Obor pe trei benzi: una de dreapta spre Bvd Lacul Tei și două înainte, spre Obor, pe ampriza liniilor de tramvai;
 • Utilizarea stației de tramvai ca stație comună a STB pentru autobuzele ce vor prelua traficul de călători;

Pasajul de la Doamna Ghica nu va fi gata la finalul acestui an, ci abia în august 2023, a declarat primarul general, Nicușor Dan, pentru HotNews.ro. Lucrările la pasajul de la Doamna Ghica au început în 2018 și aveau termen de finalizare mai 2020, dar acest termen a tot fost amânat și de fostul primar Gabriela Firea și de actualul primar, Nicușor Dan, până am ajuns aici.

 • ”Doamna Ghica a fost un experiment nefericit, o aventură, pentru că s-au început niște lucrări în condițiile în care conturile Primăriei erau blocate, nimeni nu mai voia să lucreze cu Primăria și Compania Municipală și rezultatul l-am văzut.
 • A început o lucrare care a dereglat traficul din toată zona, fără să existe nicio perspectivă financiară despre cum să fie făcute plățile. Și tot blocajul ăsta financiar s-a dus într-un blocaj al lucrărilor.
 • Noi, ca să câștigăm timp, am lăsat compania TCM, Trustul de Clădiri Metropolitane, să facă lucrările pentru achiziția de structuri metalice, așa numitul tablier.
 • A făcut trei licitații la care n-a venit nimeni pentru că prețul era corect, dar nimeni nu mai avea încredere să vină să lucreze cu Primăria.
 • Acum lucrurile sunt cu o oarecare întârziere de două luni, deci sunt relativ în grafic, în sensul că undeva în martie o să avem structura metalică instalată și după aia ce o să mai dureze patru, cinci luni până când o să avem podul”, a declarat Nicușor Dan la interviurile HotNew LIVE.

Primarul spune că pasajul a avut și probleme de proiectare, lucrările fiind făcute de o altă companie municipală - Compania de Dezvoltare Durabilă - care nu avea experiența necesară.

Lucrările la pasaj sunt executate de Trustul de Clădiri Metropolitane, iar tablierul metalic este fabricat în Italia.

Structura pasajului și rampele au fost finalizate anul trecut, după aproape un an de blocaje, și a mai rămas de executat doar tablierul metalic, adică structura metalică a podului. După două tentative eșuate, la începutul acestui an, în ianuarie, municipalitatea a reușit să finalizeze licitația pentru tablier.

Contractul a fost atribuit firmei Scandiuzzi din Italia, valoarea contractului fiind de 21,8 milioane lei, iar termenul de livrare de șapte luni și jumătate de la semnarea contractului. Dar nici acest termen nu a fost respectat, fiind o întârziere de câteva săptămâni din cauză că municipalitatea a avut iar conturile blocate.

Primele bucăți ale tablierului au ajuns pe șantier pe 3 septembrie.

Lucrările la pasajul de la Doamna Ghica au început în 2018 și aveau termen de finalizare mai 2020. Primarul Nicușor Dan a promis că pasajul va fi gata la finalul acestui an.